Ryska energibolag väljer Asien före EU

Flera västeuropeiska länder utfärdar varningar om att EU-länderna börjar bli allt för beroende av rysk energi. Det kan komma att användas som ett politiskt vapen från Moskva, som istället kan exportera till Asien. 

Det finns de som varnar för att Ryssland kan komma att tröttna på ständig kritik från EU:s sida och i stället välja att exportera sin energi till andra marknader.

Fondförvaltaren Mattias Westman i London har under tio år arbetat med energibaserade Rysslandsfonder.

– Jag tror att det är naturligt att Ryssland vänder sig mer och mer till den asiatiska marknaden. Tidigare har all infrastruktur gått till Europa, men tillväxten i efterfrågan kommer från Kina och andra länder i Asien. De bygger mer infrastruktur som järnvägslinjer och oljeledningar för att kunna leverera bättre, säger Mattias Westman.

Tror du att europeisk kritik kan leda till att Europa insoleras från Ryssland eller att Ryssland isolerar sig från Europa?

– I viss mån kan det bli så att de känner sig ovälkomna i sällskapet., säger Westman.

Den rysk-ukrainska gaskonflikten skapade nyligen stora rubriker i Västeuropa eftersom gasexporten till EU-länderna riskerade att påverkas.

Politisk vapen
Många varnande ord har sedan dess höjts för att Ryssland framöver kan komma att använda sin energiexport som ett politiskt vapen.

Det finns de som varnar för att den här frågan kan skapa onödiga spänningar mellan EU och Ryssland.

I en relativt ny brittisk försvarspolitisk rapport från Defence Academy of the United Kingdom med rubriken ”Rysk olja och EU: s energisäkerhet” varnas för att ryssarna kan börja tänka i termer av att vilja slippa bli beroende av sina europeiska kunder och vända blickarna österut.

Kunder finns
Det finns gott om energikunder i Asien, som Japan och de två starkt växande ekonomiska makterna Kina och Indien.

Idag är Ryssland i hög grad beroende av EU, som sin största energikund.

– Samtidigt måste man beakta att ryssarna själva känner sig som européer. Jag tror inte någon tycker att Ryssland är ett asiatiskt land, men relationerna åt det hållet kommer att fördjupas. Regler som visumtvång borde ses över så att Ryssland integreras mer i den europeiska gemenskapen, säger fondförvaltaren Magnus Westman.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".