Ylva Johansson i KU.

Sjukvårdsministern ångrar semesterresa

Uppdaterad 16:35
Sjukvårdsminister Ylva Johansson pressades om en tidigare sjukvårdsinsats från Sverige hade kunnat hjälpa de skadade i Thailand bättre, när hon frågades ut av konstitutionsutskottet på måndagen.

– Jag är mycket tveksam till om det hade gått att göra på ett bra sätt och om det hade gjort någon skillnad. Jag kan inte säkert säga att det inte hade gjort det, men jag är heller inte säker på att det hade funnits någon skillnad att göra där. Den stora skillnaden hade varit om vi hade haft en organisation för att sända sjukvård utomlands, som vi alltså inte hade, sa Ylva Johansson.

Det saknades en på förhand bestämd organisation för att sända sjukvårdshjälp till svenskar i utlandet. Därför försenades hjälpen från Sverige, enligt Ylva Johansson.

Ett förslag om att inrätta det kommer i slutet av mars, säger hon.

Eget ansvar
På frågan om vem som bär ansvar för att det inte fanns en organisation för att skicka sjukvårdshjälp till svenskar utomlands svarade Ylva Johansson klart och tydligt.

– Det är jag som bär ansvar för vilken sjukvårdsorganisation vi har och vilken legal grund vi har för att agera inom svensk sjukvård. Det är jag som är ansvarig för att det inte fanns någon sådan organisation på plats, sa Ylva Johansson.

Under annandag jul 2004 var det ingen från regeringen som ringde Ylva Johansson, inte hennes egna medarbetare och inte heller Socialstyrelsen. Hon tog inte heller själv kontakt med någon.

Hon säger att hon första gången fick höra om flodvågskatastrofen var på tv-nyheterna på annandagens kväll. Först två dagar senare infann hon sig på sitt arbete.

Ylva Johanssons säger att det var utrikesdepartementet som avgjorde om det skulle skickas sjukvårdshjälp och UD tackade nej till erbjudandet om hjälp när Socialstyrelsen tog kontakt på annandagens kväll.

Ångrar resa
Ylva Johansson reste samma vecka på onsdagen till Kanarieöarna med sin familj. Det ifrågasätter hon idag på grund av att flodvågskatastrofen vara en så stor nationell katastrof för Sverige.

– I ett sådant läge tycker jag att regering, ministrar och jag borde varit närvarande. I det moraliska perspektivet ångrar jag att jag reste, men jag gör samma bedömning idag som tidigare, att det inte påverkade det formella hanterandet, sa sjukvårdsminister Ylva Johansson i KU på måndagen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".