Motvilliga vittnen lockade Saddam till skratt.

Motsträviga vittnen i Saddamrättegången

Rättegången mot Saddam Hussein och sju av hans närmaste medarbetare fortsatte på måndagen. Åklagaren hade kallat två framstående medlemmar av Saddam Husseins regim att vittna men de var inte särskilt samarbetsvilliga. Saddam Hussein själv hade som vanligt svårt att hålla sig lugn.

Saddam Hussein ropar ”Allah akhbar”, ”Gud är större”, och domaren Raouf Abdul Rahman kan inte göra annat än att hålla med och ropar han också att ”Gud är större”.

Men det var den enda gången i dag han var överens med Saddam Hussein som klagade bittert över att han tvingats komma till rättegången trots att han beslutat sig för att inte delta i vad han tycker är en show iscensatt av USA.

Advokater vägrar delta
Han accepterade inte heller de försvarsadvokater domstolen utsett efter att hans egna vägrar att delta i rättegången så länge Raouf Abdul Rahman är domare.

De anser att domaren är jävig eftersom han är kurd från staden Halabja där omkring 5 000 människor dödades i ett gasanfall som Saddam Hussein skall stå till svars för senare.

Men nu handlar det om morden på 148 människor i staden Dujail där diktatorn utsattes för ett attentat 1982.

Idag var det dags för två högt uppsatta tjänstemän i Saddam Husseins regim att vittna om vad de visste om händelserna i Dujail.

Vittnade mot sin vilja
Det var inte mycket. Båda, en före detta chef för presidentens kansli och en tidigare spionchef, var mest upprörda över att de tvingades att vittna mot sin vilja och var inte det minsta samarbetsvilliga.

De sa sig inte känna till någonting om Dujail och när kanslichefen konfronterades med papper han själv skrivit på ville han inte känna igen sin egen namnteckning.

Förhören med de båda motsträviga vittnena lockade Saddam Hussein till flera goda skratt.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".