De borgerliga vill sälja statliga bolag för 50 miljoner per år

En borgerlig regering ska under de första hundra dagarna vid makten satsa 14 miljarder kronor på att främja företagandet i Sverige. Detta är en av punkterna i den slutrapport som de borgerliga partiernas tillväxtgrupp presenterade på måndagen.

Ett annat förslag är att införa entreprenörskap i skolan, säger folkpartiets representant i gruppen Anna Grönlund Krantz.

– Vi tycker att det är viktigt att man tidigt stimulerar unga individer att faktiskt satsa på möjligheterna att starta eget och då tror vi att det är viktigt införa entreprenörskap mer tydligt i skolan än vad det finns där i dag, säger hon.

Vill göra om Ams
De borgerliga partierna vill också under de hundra första dagarna omorganisera Arbetsmarknadsstyrelsen, halvera förmögenhetsskatten, ge kreditgarantier till småföretagare och utöka möjligheterna till tidsbegränsade anställningar.

Under de tre första åren vill de borgerliga också sälja statliga bolag för ungefär 50 miljarder kronor om året.

Av affärsmässiga skäl, är förklaringen vill de för närvarande inte säga vilka bolag det handlar om.

Konkurrensutsatt verksamhet
I rapporten står att grundprincipen ska vara att konkurrensutsatt verksamhet ska bedrivas i privat regi, vilket får näringsminister Thomas Östros att dra egna slutsatser.

– Det innebär att kronjuvelerna Vattenfall, Sveaskog och LKAB läggs ut på försäljningslistan. Det är en stor valfråga så detta kommer vi att kraftigt motsätta oss, säger han.

I rapporten finns varken Sveaskog, LKAB eller Vattenfall med i uppräkningen av de bolag som i första hand skulle vara aktuella för försäljning.

Inga konkreta besked just nu
Men något bestämt besked går i dag alltså inte att få av den borgerliga arbetsgruppen.

– Vi får återkomma i frågan. Volymen och principerna är viktiga och de har vi på plats. Men vi ska inte göra något i brådska och sälja ut saker i panik utan vi måste hantera detta på ett snyggt sätt så att i tar hand om skattebetalarnas och konsumenternas intressen, säger moderaten Sven Otto Littorin.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".