Lagen om tvångsförvaltning ska ses över.

Ministern vill stoppa dåliga hyresvärdar

Det ska gå snabbare att få hyreshus under tvångsförvaltning. Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin ska nu se över de 30 år gamla lagar som reglerar tvångsförvaltningen. Idag tar processen för lång tid, och de oseriösa fastighetsägarna måste bort, säger hon.

– Hyresgästerna sitter där år ut och år in och mår dåligt, kanske är rädda om de har anmält den värd som de sedan ska be att skruva upp värmen om de fryser. Det var för mig chockartade uppgifter, säger Mona Sahlin.

Oseriösa fastighetsägare finns i både stora och små kommuner, även om problemet, totalt sett, inte drabbar så många hyresgäster.

Tre typer av fula fiskar
Men Mona Sahlin vill snabbt se över lagarna om förvärv av fastigheter och om tvångsförvaltning. Och här vill hon ha skärpningar. Det ska inte behöva ta flera år efter en anmälan att komma åt ett vanskött hus, säger hon, och pekar ut tre typer av oseriösa fastighetsägare.

– Antingen kan det vara en hyresvärd som bara vill plocka ut pengar ur fastigheten och missköter underhållet, det kan vara en hyresvärd som mår så dåligt själv att han trakasserar eller uppträder så illa att hyresgästerna är rädda. Det kan vara en person som kan ha ett kriminellt förflutet när det gäller att ha slarvat med skatten. För många av de här fula fiskarna slinker igenom systemet idag, säger Mona Sahlin.

”Förekommer här och var”
Branschorganisationen Fastighetsägarna håller med om att det finns oseriösa hyresvärdar. Fast de är inte med hos oss, säger vd:n Per Åke Eriksson. Eller så blir de uteslutna.

Tvångsförvaltning skulle kunna genomföras snabbare, erkänner han, men vill inte brännmärka de oseriösa.

– Jag tror inte att man ska tala om skurkar, för det är inte det det är fråga om, utan det är missförstånd, och man kanske inte orkar med alltihop. Tittar man på domarna så förekommer det även att kommunala företag får åtgärdsförelägganden, så det här förekommer nog lite här och var, säger Per-Åke Eriksson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".