Stöldbegärlig. Foto: Peter Öberg/SR.

Organiserade ligor bakom skoterstölder

I takt med att snöskotrarna blir alltmer påkostade så blir de också mer stöldbegärliga. I norra Sverige ökar antalet skoterstölder, och enligt polisen finns det brottslingar som riktar in sig enbart på just snöskotrar.

I januari i år var Tore Bergström, som bor strax utanför Piteå, med om att ta fast två skotertjuvar.

– När jag kom hit hade de tagit fast pojkarna och satt ner dem på altanen. Vad gör ni här med kofot, frågade jag. Men de kom bara med bortförklaringar, säger Tore Bergström.

Säljs via nätet
En ny avancerad snöskoter kan idag kosta upp emot 140 000 kronor och i Norrbotten har skoterstölderna ökat ordentligt bara på ett år. 2004 anmäldes 62 skoterstölder och 2005 var siffran 115, vilket är en ökning på 85 procent.

De unga männen som togs fast i Piteå har erkänt flera skoterstölder och har nu åtal att vänta. Enligt polisen spårade de upp skotrar som utannonserades på internetsajten Blocket.

Polisinspektör Tomas Taavola i Luleå säger att skoterstölderna har blivit alltmer välorganiserade.

– Det mesta tyder på att man åker runt och kartlägger var det finns attraktiva skotrar att stjäla. Man kan ju gå in på en skoterfirma och skriva upp registreringsnumren på de nya skotrar som finns i hallen. Sedan väntar man ett tag och ringer till bilregistret och får reda på de nya ägarna och därmed också var skotrarna finns någonstans, säger han.

Sms som vapen
Enligt polisinspektör Gösta Lundberg i Piteå är det enklaste sättet att förebygga stölder att inte lämna skotern på släpvagn utomhus som många ändå gör.

– Då bjuder man tjuven på transportmedlet också, säger han.

Det senaste när det gäller stöldförebyggande är det sms-nätverk som Stöldskyddsföreningen ska upprätta. När en stöld begåtts så skickar man sms till tullen, polisen, skoterklubbar och andra för att varna men också för att göra folk uppmärksamma på stulna fordon.

Sms-nätverk har tidigare bidragit till att minska dieselstölderna i Norrbotten.

Säljs i inlandet
Enligt polisen finns det främst två sätt att göra pengar på stulna skotrar. Antingen ”slaktas” de och säljs i smådelar, eller så säljs de till personer i Norrlands inland där det finns många skotrar, stora ytor och glest med poliskontroller.

Polisinspektör Gösta Lundberg i Piteå säger att man har påträffat transporter med stulna snöskotrar som varit på väg från kusten till inlandet.

Tore Bergström, som bor utanför Piteå, tror att båda metoderna är lönsamma.

– Det finns säkert inga större problem med att bli av med dem, säger han.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".