Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkt bidragsfusk anmäls allt oftare

Publicerat tisdag 14 februari 2006 kl 03.00

Försäkringskassan polisanmäler allt oftare misstänkt fusk med bidrag. Förra året gjordes 1 558 polisanmälningar, och det är med den tillfälliga föräldrapenningen som missbruket tros vara som störst, det vill säga när föräldrar är hemma med sjuka barn.

Stig Orustfjord, försäkringsdirektör, anser att det bland annat är de enkla villkoren som gör att folk fuskar med försäkringen.

– Det är en ersättning där det är ganska enkla regler, man deklarerar själv hur det förhåller sig, det vill säga att ens barn är sjukt, och det är relativt små pengar, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

– Man kan säga att det är enkelt och snabbt, medan vi förr trodde att de största riskerna var där det var mycket pengar och komplicerade ärenden, till exempel sjuk- och aktivitetsersättning, det man förr kallade förtidspension, säger Stig Orustfjord.

Allt fler polisanmäls
År för år har Försäkringskassan polisanmält allt fler personer som de misstänker för fusk med olika typer av bidrag. De två senaste åren är det en grupp som utmärker sig. Det är personer som Försäkringskassan tror lämnar falska uppgifter när de får bidrag för att vara hemma med sjuka barn.

Förra året gjordes totalt sett sju gånger så många polisanmälningar jämfört med fem år tidigare. Räknat i pengar handlar det förra året om över 63 miljoner kronor som Försäkringskassan tror sig ha blivit lurad på.

Få fällande domar
Men det är ganska få ärenden som har lett till åtal och fällande domar genom åren. 2004 dömdes 60 personer. Förra året var det lite mer än det dubbla.

– Dels tror jag det är en prioriteringsfråga hos polisen, att våra brott jämfört med exempelvis ett våldsbrott eller ett svårt sexualbrott kommer i andra hand. Sedan är det väl också så att ibland blir de här personerna inte åtalade, för de är inne i annan kriminalitet där man åtalar för värre brott, säger Stig Orustfjord.

Nya metoder
Försäkringskassan har de senaste åren förändrat arbetsmetoderna och satsat mer resurser på att upptäcka fusk.

I höstas fick Försäkringskassan pengar av regeringen för att kunna arbeta hårdare med bidragsfusk.

Just nu anställs 300 personer för att göra det. Men om fusket verkligen har ökat genom åren, det är det ingen som vet, säger Stig Orustfjord på Försäkringskassan.

– Nej, det vet man faktiskt inte. Den här fördubblingen som sker varje år, det tror ju inte jag svenska folket bedömer som kriminella, utan det tror jag snarare beror på vilka insatser vi, polis och åklagare gör i frågan. 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".