Ny tv-teknik testas på bred front vid OS

Framtidens tv är redan här. Hdtv som ger knivskarp bild och bioliknande ljud testas nu för första gången på bred front under OS i Turin. Flera av världens stora tv-bolag erbjuder OS-sändningar i formatet.

Matchen mellan Sverige och Italien i damhockeyn i OS ska just börja. Det kanske låter som om vi befinner oss på läktaren, men så är det inte.

Vi befinner oss i ett det olympiska mediecentret i södra Turin, inne i ett kanske 20 kvadratmeter stort kontrollrum framför en storbildskärm med tillhörande högtalarsystem.

Bättre detaljrikedom
Sladdar löper huller om buller, kontrollampor blinkar, här och var står en halvdrucken plastmugg kaffe.

Det här är hjärtat för vad som är den hittills största enskilda satsningen på hdtv, högdefinitions-television, och att det här nya bildformatet som erbjuder tittaren en förbättrad detaljrikedom är hett just nu bland världens tv-bolag råder det inget tvivel om.

Jim Maddock är operatör och en av projektledarna för satsningen från Turin.

Sju tv-bolag har sändningsrätt
– Sju av världens stora tv-bolag har sändningsrättigheterna i hdtv från Turin, säger Jim Maddock.

Flera miljoner tittare på fyra kontinenter kan potentiellt se de sammanlagt 900 timmar av hdtv som sänds från OS.

– Det är ett viktig prov för branschen, säger Maddock, som tror att alla sändningar från sommar-OS i Peking kommer att distribueras i hdtv-formatet.

Vissa program i Sverige
I Sverige är redan idag en del program möjliga att se i det nya bildformatet, och i sommar ska fotbolls-VM erbjudas i hdtv.

Men som så ofta med ny teknik är hdtv fortfarande en dyrbar historia i för den enskilde tv-tittaren. En tv som är klar att ta emot det nya bildformatet kostar fortfarande flera tiotusentals kronor.

Anders Pontara, Turin
anders.pontara@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".