Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Handeln väntar sig slopat alkoholmonopol

Publicerat tisdag 14 februari 2006 kl 05.00
Handeln väntar sig stöd från EG-domstolen.

Dagligvaruhandlarna laddar för  en kommande dom från EG-domstolen om alkoholimport. Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, är övertygad om att domen blir den slutgiltiga spiken i kistan för alkoholmonopolet.

Domen handlar egentligen om privatimport av alkohol via internet, men Thomas Svaton säger att handlarna redan nu planerar för hur de tror att det kommer att bli.

– De handlare som idag bygger helt nya butiker, framför allt stormarknadsbutiker och mer generösa butiker, de har det här sortimentet i sina tankar, säger Thomas Svaton.

Privatimport via nätet
Domen som branschen väntar på handlar egentligen om huruvida svenskar ska ha rätt att privatimportera alkohol via internet eller inte. EG-domstolens första besked, i form av ett förslag till avgörande från en generaladvokat, skulle ha kommit 2 februari, men är uppskjutet på obestämd tid. Domstolen har inte meddelat varför, eller när ett besked är att vänta. Men de flesta bedömare räknar med en dom under året, kanske redan i vår.

Thomas Svaton tror att EG-domstolen kommer att tillåta privatimporten, och att det i sin tur kommer att leda till en utveckling som gör det omöjligt för Systembolaget att behålla monopolet över detaljhandeln.

Agera som ombud
Han ser framför sig hur domen kommer att ge lagligt utrymme för uppfinningsrika handlare att börja erbjuda sina kunder att bli ett slags ombud som tar upp beställningar av vin och öl, som kunderna sedan kan hämta när de veckohandlar nästa gång.

– Jag tror att det finns tillräckligt många handlare där ute, vare sig de heter det ena eller det andra, som är intresserade av att ge den här servicen till sina kunder, säger Thomas Svaton.

För att inte gå miste om alkoholskatteintäkter och för att få kontroll över hur alkohol säljs till svenskarna, kommer politikerna tvingas arbeta fram ett nytt regelverk för alkoholförsäljning till privatkunder, tror Thomas Svaton.

Då gäller det för honom och hans medlemmar att ha övertygat politikerna om att man är seriösa nog att klara av att sälja vin, till exempel genom att kontrollera ålder på dem som handlar.

I ett internt PM kallas det för att sopa rent framför egen dörr. Som ett led i lobbyarbetet började handlarna genomföra stickprovskontroller för folkölsförsäljning för två år sedan, och i år fördubblas kontrollerna.

Vill gärna sälja vin och öl
Janne Johansson, Ica-handlare i Sickla i Stockholm, vill gärna sälja vin och öl om han får. I dag har han flera hyllängder med just flasköl för att skapa en särskild atmosfär som ska locka till köp.

– Här har vi byggt en avdelning där vi har ett brett sortiment av öl. Det skapar matkänslan. Du ska kunna välja och ha ett stort utbud, säger Janne Johansson.

Ändras reglerna är det lätt att byta ut en del av sortimentet.

– Jag tror hela segmentet 3,5-procentig öl skulle bytas ut mot typ mellanöl eller starköl, säger Janne Johansson.

Men sprit vill han inte ha in i butiken.

– Dels är det en stor risk för svinn, rånrisk kan det också innebära, plus att vi binder ett ganska stort kapital, säger Ica-handlaren Janne Johansson.

För och emot
Britt Holmström och hennes man Lars står och jämför priser på schampo. Hon skulle gärna kunna köpa vardagsvinet på Ica, men han tycker att vin i matbutiker är en dålig idé.

– Det är synd att förstöra världens bästa vinsortering som Sverige har i Systembolaget, säger Lars Holmström.

– Jag tycker det skulle vara trevligt om man kunde köpa vin här. Det är klart att man får sämre sortering, men man kunde ha bordsvin på Ica, till exempel, säger Britt Holmström.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".