Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

U-länder tjänar på höga oljepriser

Publicerat tisdag 14 februari 2006 kl 07.00

Högre oljepriser kan öppna marknaden för fattiga länder som haft svårt att få sina jordbruksprodukter sålda på grund av höga tullar. Orsaken är att dyrare olja ger en större efterfrågan på biomassa.

– När oljepriserna har gått upp har värdet av jordbruksmark och möjligheterna att producera biomassa ökat. Det har betytt att jordbrukare i i-länderna har fått en starkare ställning men framför allt har det betytt att många fattiga u-länder med gott om mark har fått ett större värde. Land har blivit en viktigare och mer värdefull resurs, säger Thomas Kåberger som är doktor i fysisk resursteori.

Stigit med nära 150 procent
På två år har oljepriserna stigit med nästan 150 procent. Men samtidigt som oljepriserna stiger ser många u-länder positivt på framtiden, eftersom en ny marknad öppnar sig för fattiga jordbruksländer i tredje världen.

– Man kan se att länder i till exempel Latinamerika och Afrika som har försökt utveckla biobränslebaserade drivmedel har lyckats bra. Det bästa exemplet är Brasilien som har lyckats bygga upp en etanolproduktion där produktionen sker till kostnader som är lägre än oljepriset, säger Thomas Kåberger.

Kan skapa andra problem
Samtidigt finns en oro att högre oljepriser och större efterfrågan på biomassa ska skapa andra problem i fattiga länder.

– Marken behövs i första hand för att producera mat. Det finns också risk att efterfrågan på biomassa hotar naturskogar. Därför är det viktigt att ta hänsyn till det och försöka identifiera hur man ska utnyttja stora mängder bioenergi utan att hota andra, viktiga intressen, säger Thomas Kåberger.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".