Morgan Johansson.

Folkhälsominister tror monopolet består

Folkhälsominister Morgan Johansson tycker att de handlare som laddar för att kunna sälja öl och vin i butikerna kastar bort både tid och pengar. Han är övertygad om att Systembolagets monopol kommer att bestå.

– De är upp till dem om de vill slösa bort sina pengar på att bygga om affärerna. Men vi har inga planer på att sälja öl och vin till affärerna, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Men många i handeln väntar på att öl och vin ska gå att sälja i butik.

I södra Sverige har dagligvarukedjan Bergendahlsgruppen gått ett steg längre, i sin största stormarknadsbutik Citygross i Hyllinge.

Alkoholbutik i stormarknaden
Bakom tobaksdisken finns en butik i butiken, döpt till ”bolaget”. Bakom gallergrindar och gallerfönster kan alla se det som butikschef Mikael Lindahl visar upp.

– Här har vi alla vinsorterna, sedan går vi vidare till martini, och sedan starksprit, demonstrerar han.

Citygross har haft sin alkoholbutik sedan 2002 och säljer bara till dem som har rätt att servera alkohol. Men poängen är att ”vanliga kunder” ska kunna vänja sig vid hur det ser ut, och att Citygross ska lära sig hur det går till att sälja alkohol

– Det finns ett reglerat system och följer man inte det har man inget utskänkningstillstånd. Därför gäller det att lära sig det, säger Mikael Lindahl.

Osannolikt att monopolet slopas
Men Morgan Johansson gör inte alls samma analys som dagligvaruhandelns aktörer.

Att en kommande dom från EG-domstolen skulle öppna upp för privatimport av alkohol via internet ser han för det första som helt osannolikt.

– Det händer inte om EG-domstolen följer samma principer som de gjort tidigare. Om de inte bara tittar på marknaden utan också på folkhälsoeffekter, säger Morgan Johansson.

Eftersom han inte ser att det skulle bli kunna bli tillåtet så ser han inte heller att handlare skulle kunna få möjlighet att bli ett slags ”ombud” för att ta upp beställningar på vin och öl. På det sättet skulle de kunna utmana Systembolagets monopol.

Det är något som Svensk Dagligvaruhandels vd Thomas Svaton ser framför sig.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".