Flera i regeringskansliet fick larmrapport

Finansminister Pär Nuder var en av dem som fick det larm från försvarsdepartementet tidigt på annandag jul 2004 där det står att en sju meter hög flodvåg svept in över stränderna i Phuket. Det framgår av den sändlista från försvars-departementet som Ekot fått ta del av.

Det är en rad personer inom regeringskretsen som fått meddelandet från försvarsdepartementet som gick ut klockan 6.28 på annandag jul 2004.

Finansminister Pär Nuder, som inte är hörd av Katastrofkommissionen, ska också ha fått meddelandet, enligt sändlistan. Men Pär Nuder uppger för Ekot att han sedan han blev finansminister inte har läst de här e-postmeddelandena. 

Flera ministrar fick meddelandet
Sedan tidigare är känt att bland andra försvarsminister Leni Björklund och hennes statssekreterare Jonas Hjelm fått e-posten.

Även statsminister Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson har bekräftat att han fått e-posten.

I konstitutionsutskottets utfrågningar som nu pågår har meddelandet kommit att spela en stor roll. Detta för att det ger en annorlunda bild än den som regeringens företrädare beskrivit.

Ingen förstod omfattningen
Den officiella versionen är att ingen under annandagen förstod att svenskar kunde behöva hjälp, och därför dröjde hjälpen så länge till Thailand.

Meddelandet kom också till biståndsminister Carin Jämtins statssekreterare Annika Söder. Men hon har inte berättat om detta i förhören i Katastrofkommissionen.

Även andra personer på utrikesdepartementet fick meddelandet bland andra presschefen Ingrid Iremark.

ÖB informerades
Även överbefälhavaren Håkan Syrén fick meddelandet och den politiskt sakkunniga i statsrådsberedningen Elisabeth Backteman, som håller i kontakten åt Göran Persson med flera andra departement.

Även chefen för miljödepartementets enhet för miljökvalitet Lars Ekecrantz, som handlägger beredskapsfrågor, fick meddelandet.

Dessutom finns ett stort antal hemliga mottagare. Deras namn är hemligstämplade. Där kan fler ansvariga statsråd eller deras närmaste medarbetare gömma sig.

Första larmet kom 5.45
Den som skickat ut meddelandet är Lennart Brittner på försvarsdepartementets grupp för underrättelse- och beredskapsfrågor.

Han alarmeras klockan 5.45 av ett TT-meddelande och skickar sedan ut ett första meddelande via sms till pressekreterare klockan 6.18. Och sedan 6.28 går e-postmeddelandet ut till namnen på sändlistan.

Fem minuter senare skickar han en påminnelse till pressekreterarna för att, som han uttrycker det, att säkerställa att de verkligen öppnar sin e-post och läser den.

”Ledsen att behöva väcka er, men flodvågen i Phuket kan ha skadat många svenskar. Se mail på mobilen.”

Strax efter klockan 10 på annandag jul görs ytterligare ett utskick enligt sändlistan till regeringskretsen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".