USA:s försvarsminister träffar Pakistans president

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld träffar i dag Pakistans president Pervez Musharaaf i sina försök att medla mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Ett av de konkreta resultaten väntas bli ett USA-utvecklat övervakningssystem utmed den omstridda gränslinjen i Kashmir som kan bidra till att minska spänningen. Medlingen handlar också om att förstärka kontrollen över kärnvapnen.
Utvecklingen efter terrorattackerna i USA förra året och kriget i Afghanistan har gett USA ett allt större inflytande i både Indien och Pakistan. Båda länderna är angelägna att bidra till mobiliseringen mot internationell terrorism. Indiska regeringen hårt pressad I kraft av ekonomiskt och miltärt samarbete kan USA nu spela en roll också i den farliga och svårlösta Kashmirkonflikten. Regeringen i New Delhi pressas av en stor opinion att visa styrka mot Pakistan och militärt sätta stopp för militanta muslimska aktivister som med vapen tar sig över gränslinjen från den pakistankontrollerade delen av Kashmir för att bekämpa den indiska styret i den omstridda delstaten. Samtidigt möter Pakistans president general Musharraf en stark folkvilja som motsätter sig eftergifter i konflikten med Indien, underblåst av radikala grupper i Kashmir. Båda ländernas regeringar har därför tvingats in i farliga och krigshotande positioner även om ingendera sidan i själva verket vill ha något krig. Internationell medling De internationella medlingsförsöken och främst amerikanska emmissarier på hög nivå hjälper nu ledningarna i både New Delhi och Islamabad att backa utan att förlora ansiktet. Ett av reslutaten av försvarsminister Rumsfelds resa kan bli ett USA-utvecklat system med elektroniska sensorer utmed gränslinjen i Kashmir. Denna övervakning skulle minska risken för intrång över gränsen och bli en förtroendeskapande åtgärd i konflikten mellan Indien och Pakistan. USA vill ha kontroll över kärnvapnen Men USA försöker också utnyttja sitt inflytande till att få till stånd en ökad kontroll av de båda ländernas kärnvapeninnehav. Särskilt oroad är amerikanska experter över de risker som finns i Pakistan. Kärnvapnen har spelat en framträdande roll under de senaste veckornas krigshot. Kanske har kärnvapnen också bidragit till att förhindra krig över Kashmir. Men samtidigt finns det nu en oror för att det öppna kärnvapenhotet i Kashmirkonflikten har öppnat vägen för andra stater som också kan komma att utveckla kärnladdningar att hota på samma sätt.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".