Hundratusentals demonstranter på Beiruts gator.

Manifestation på årsdag av Haririmordet

I Libanons huvudstad Beirut demonstrerade hundratusentals människor på årsdagen av mordet på den förre premiärministern Rafiq Hariri, som dödades i ett sprängattentat. Demonstranterna ville visa att Libanon är ett enat land.

Det blev en mäktig demonstration för ett enat Libanon. En halv miljon människor, kristina och muslimer, ville visa sina ledare och hela världen att en majoritet libaneser är trötta på etniska och religiösa konflikter.

Minnesdagen för den mördade förre premiärministern Rafiq Hariri blev till en ny chans för Libanon att hitta bort från farliga konflikter mellan etniska grupper och religiösa sekter.

Sorgehögtiden, minnesstunden för Hariri, kom faktiskt att bli en glädjens dag. Äntligen en ny tro på framtiden, tyckte en av mötesdeltagarna.

– Detta är en dag att minnas. Kristina och muslimer tillsammans. Vi visar att vi vill leva i fred utan utländsk inblandning, varken syrisk eller från något annat land. Vi vill bara leva i fred, säger Muhammad Azif.

Manifestationen var samtidigt en anklagelse mot den store grannen i öster, Syrien. De är skyldiga till mordet på Hariri och våldet som följt därefter.

Därför saknades stora grupper shiamuslimer vid manifestationen på tisdagen. Konflikten kvarstår, men totalt blev dagen en glädjens dag i det lilla plågade landet Libanon.

Peter Löfgren, Beirut
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".