"Pensionsåldern borde höjas"

Svenskarna lever längre och för att alla ska få del av samma välfärd borde pensionsåldern höjas. Förslaget kommer från Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson och han får stöd för sitt resonemnag av Försäkringskassan.

En senare pension är nödvändig för att ge tillräckliga skatteinkomster och en bra äldreomsorg i framtiden, säger Ingemar Hansson.

Flexibel pensionstid
I dagens pensionssystem är pensionsåldern flexibel. Även om de flesta fortfarande tar ut sin pension vid 65 års ålder, har antalet som väljer att gå i pension senare ökat kraftigt.

Även enligt Försäkringskassan, så borde vi jobba längre i livet för att få en hygglig pension.

Enligt beräkningar som Försäkringskassan har gjort för Ekonomiekots räkning, så borde en person som är 35 år idag jobba till närmare 67 års ålder för att få lika mycket i pension som den som väljer att pensioneras vid 65 idag.

Enligt Ole Settergren, pensionschef på Försäkringskassan, ökar pensionen med ungefär 10 procent för varje år man jobbar efter 65 år.

Viss oro
Men Ulla-Britt Holmberg som har 10 år kvar till pensioneringen är medveten om risken.

– Det blir säkert lag på det så småningom, men jag är itne orolig, säger hon.

Lasse Liljestrand och Mille Varsama som idag är 28 år – är mer bekymrade.

– Ja, man jobbar ju för att vara ledig och kunna njuta lite på ålderns höst, säger de.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se
Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".