Fackliga protester mot tjänstedirektivet

Tiotusentals fackliga medlemmar från hela Europa marscherade på tisdagseftermiddagen genom gatorna i Strasbourg på väg till Europaparlamentet. Europaparlamentarikerna debatterar lagförslaget om under vilka villkor EU:s gränser ska öppnas för fri handel med tjänster och oron är stor för att tjänstehandeln ska leda till försämringar av arbetsvillkoren i EU-länderna.

Europaparlamentets debatt gäller visserligen en kompromiss, ett rejält urvattnat förslag om hur den omstridda handeln med tjänster ska släppas fri över gränserna.

Men demonstrationsplakaten som vajar som en tät skog utanför parlamentet meddelar att EU-medborgarnas misstro är mycket stor även mot denna kompromiss.

Ifrågasatt förslag struket
Det ytterst omstridda förslaget om att EU:s medborgare skulle få erbjuda sina tjänster var som helst i EU och då arbeta enligt hemlandets regler är borta.

Nu föreslår istället kristdemokrater och socialdemokrater i Europaparlamentet att tjänstehandeln visserligen ska släppas fri men förslaget omgärdas nu med en rad undantag och de regler om arbetsrätt och miljöskydd som gäller i landet man arbetar i måste respekteras.

Stor oenighet
Det återstår att se om de tiotusentals demonstranterna utanför Europaparlamentet kan påverka parlamentarikerna om ytterligare försäkringar om socialt skydd.

Det råder redan stor oenighet i frågan om den framtida tjänstehandeln, mellan både olika nationaliteter och politiska partier.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".