Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Färre platser att förtidsrösta på i valet

Publicerat onsdag 15 februari 2006 kl 05.00
Färre lokaler för förtidsröstning.

Inför höstens val kommer det att bli färre platser där det går att förtidsrösta, jämfört med förra valet. Orsaken är att det inte längre är Posten som har huvudansvaret för förtidsröstningen, utan kommunerna.

Enligt valforskaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet kan det här påverka valutgången, eftersom en tredjedel av svenskarna röstar före valdagen.

Flera kommuner uppger redan nu att det inte kommer att vara lika många platser för förtidsröstning som det fanns postkontor för fyra år sen.

– Ett valdeltagande på 76 procent, då hamnar vi utanför 80-klubben av länder som har ett genomsnittligt valdeltagande på över 80 procent. Det skulle markera ett trendbrott i svensk demokrati. Vi är vana vid att ha ett väldigt högt valdeltagande, och den här 80-procentsnivån är en magisk gräns, tycker jag, säger Henrik Oscarsson.

Kan påverka utgången indirekt
Ett lägre valdeltagande kan också leda till att framför allt moderaterna förlorar röster, eftersom det enligt flera olika undersökningar är en större andel moderata väljare som röstar i förväg. På själva valdagen är andelen väljare till socialdemokraterna störst. Färre förtids-röst-platser påverkar alltså också utgången av valet, säger Henrik Oscarsson.

– Valresultatet kan påverkas indirekt, eftersom människor som har olika typer av livsstil tenderar att rösta på olika partier. Är man då en rörlig person som inte brukar vara hemma på helgerna utan reser mycket, om då möjligheterna att rösta före valet blir sämre tappar vi just den gruppen för demokratin, säger Henrik Oscarsson.

Vilket parti röstar den kategorin människor på, enligt dig?
– Socialt rörliga människor tenderar att rösta proportionellt sett mer på moderaterna än på andra partier, säger Henrik Oscarsson.

Ekot har ringt runt till 30 västsvenska kommuner. Där säger valansvariga vid tio olika kommuner direkt att det kommer att bli färre platser för förtidsröstningen i år, en bild som också Sveriges kommuner och landsting har när det gäller hela landet.

Bibliotek i stället
Posten har lagt ner flera postkontor, och nu försvinner också Svensk kassaservice från en del orter. Röstlokaler kommer det i stället att bli i framför allt bibliotek, medborgarkontor och till exempel i kommunreceptioner.

I Munkedal i Bohuslän gick det att förtidsrösta vid de fyra postkontoren vid förra valet. I höst blir bara en plats: på biblioteket i kommunhuset.

– Det kan ju vara en försämring i och med att man har dragit ner tre stycken postställen blir det lite längre väg om man ska åka till biblioteket i Munkedals centrum, säger Marie-Louise Johansson, valansvarig i Munkedal.

Varför har ni inte förtidslokaler på de platser ni drar in nu?
– Det krävs en helt annan organisation. Det ska finnas personer där hela dagarna och det ska vara öppet även kvällstid för att alla ska ha möjlighet att rösta även om man förvärvsarbetar, säger Marie-Louise Johansson. 

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".