Danska myndigheter mejlbombas

Danska myndigheter och ambassader har fått ta emot mängder av mejl och brev som reaktion på Jyllandspostens publicering av Muhammed-karikatyrerna. Under de senaste två veckorna har runt två miljoner mejl om Muhammedkarikatyrerna kommit in till danska utrikesdepartementet.

På danska utrikesdepartementet i Köpenhamn arbetar två personer heltid med att hantera floden av framför allt mejl som strömmar in med anledning av Jyllands-Postens publicering av Muhammedkarikatyrerna. 

Utrikesministern tackade
Runt två miljoner mejl har vällt in på två veckor, och för ett par dagar sedan gick Danmarks utrikesminister Per Stig Möller ut med ett uttalande på departementets hemsida där han tackade för alla goda råd, kommentarer, ris och ros som han fått i samband med Jyllands-Postens publicering.

Alla läses lovar ministern
Ministern försäkrar att alla brev läses, men kan i rådande situation inte garantera att alla skribenter får svar, heter det bland annat.  

Även mot danska myndigheter och danska ambassader uppges trycket vara stort. Till den danska ambassaden i Stockholm har det de senaste veckorna kommit in runt 10 000 mejl, de flesta protestmejl mot den danska hållningen. 

Anonyma protestskrivelser
Ingen från danska ambassaden vill ställa upp för en bandad intervju för Ekot, men personalen uppger att det till övervägande del handlar om anonyma protestskrivelser som skickats in via olika internetsidor, både svenska och internationella. 

Ambassaden har också fått in cirka 500 mejl från svenskar som på olika sätt uttrycker sitt stöd till den danska regeringen.  

Vilka tekniska problem mejlströmmen vållar vill ingen på IT-avdelningen på danska UD i Köpenhamn uttala sig om.  

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se 

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".