Calderoli och Berlusconi.

Minister trycker karikatyrer på t-tröjor

I Italien har en minister i Berlusconis regering valt att trycka upp Muhammedbilderna på t-tröjor, ett beslut som kan bli besvärande för Silvio Berlusconi i den pågående valkampanjen.

Det är reformminister Roberto Calderoli från det invandringsfientliga partiet Lega Nord, som än en gång går till attack mot muslimer. Calderoli har inte press- och yttrandefrihet för ögonen, när han nu tryckt upp t-tröjor med de omtvistade Muhammedteckningarna.

Han ser ingen provokation i att fortsätta att trumma ut bilderna och ser inga skäl att blidka extremister, tvärtom. För honom är t-tröjorna en del i en strid mot dem som tror på Koranen.

Vädjade till påven
I förra veckan vädjade Calderoli till påven att gripa in. Ministern efterlyste en form av korståg och menade att våld krävs för att trycka ner muslimerna.

Ett annat utspel under det känsliga läget med Muhammedteckningarna var att meddela att han gärna ville anställa den avpolletterade chefen för den franska tidningen France Soir, som publicerat de tolv karikatyrerna.

Beskyllningar mot muslimer
Medan flera regeringar i Europa har försökt att dämpa tonläget, har den italienska ministern Calderoli eldat på och föraktfullt kallat de muslimska invandrarna i Italien för Ali Babas, som tar jobb och billiga bostäder från fattiga italienare.

Premiärminister Silvio Berlusconi har försökt att få Calderoli att betänka att ett parlamentsval stundar den 9 april.

Berlusconi har inte råd att förlora en enda röst, eftersom opinionsmätningarna pekar på en tydlig förlust för hans höger-centerregering.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".