Barns ökande ensamhet oroar Bris

De barn som hör av sig till Barnens rätt i samhället, Bris, mår allt sämre psykiskt, och många saknar närvarande vuxna i sina liv. Det är några av slutsatserna i Bris årsrapport för 2005.

– Vi kan konstatera att de flesta barn i Sverige har det bra, men de som hör av sig till oss uttrycker en ensamhet, säger Göran Harnesk, Bris generalsekreterare.

– Ensamheten betyder inte alltid att man är fysiskt helt ensam, det finns en vuxen i närheten men den vuxne har inte tid. Vi tycker att klyftan mellan barnet och en vuxen som orkar finnas där på barnets villkor blir större och det är något som vi oroas över.

Psykisk ohälsa ökar
De senaste åren har omkring 20 000 barn hört av sig till Bris varje år, via telefon eller e-post. En stor förändring under 2005 jämfört med tidigare är att den psykiska ohälsan bland de barn Bris har kontakt med har ökat.

Det handlar till exempel om barn som skadar sig själva, barn med självmordstankar, ätstörningar eller ångest.

Och det är också fler barn som berättar att de äter antidepressiva läkemedel.

– Fler och fler barn berättar att de får vuxenmediciner för att hantera depressioner i stället för vuxenkontakt. Eftersom vi inte har utvärderat konsekvenserna av att medicinera ett barn så är det ör mig oerhört vanskligt att göra något sådant, säger Göran Harnesk.

Ny teknik
Mobbning är fortfarande ett stort problem för många barn, enligt Bris årsrapport. Och nu ökar mobbningen via e-post, hemsidor och sms. Den nya tekniken har gjort det lättare att mobba.

– Man använder sig av kraftuttryck och könsuttryck som är oerhört starka och som man kanske inte skulle göra om man möttes ansikte mot ansikte. 

Många barn som Bris har kontakt med säger att de saknar en bra kontakt med vuxna. Och Bris vill nu få fler vuxna att ta sitt ansvar för barnen i sin omgivning och föreslår en vuxengaranti.

– Vi måste ha en garanti som gör att vuxna finns mer i barns närhet och i deras miljö på deras villkor, säger Göran Harnesk, Bris.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Ur Brisrapporten

Antal barnkontakter/år:
2001: 19 358
2002: 23 023
2003: 22 044
2004: 22 133
2005: 19 237

De vanligaste problemen:
familjekonflikter 19 %
kamratrelationer 15 %
kärleksrelationer 13 %
mobbning 13 %
ensamhet 9,8 %
annan psykohälsa 8,4 %
självdestruktivitet 8,2 %
existentiella frågor 7,9 %
självmordstankar 7,7 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".