70 000 deltog i de våldsamma protesterna i Pakistan.

Våldsam protest mot Muhammedbilder

I Pakistan deltog över 70 000 människor i våldsamma demonstrationer mot Muhammedkarikatyrerna på onsdagen. Tre personer dödades och många skadades.

Det är tredje dagen i rad som Pakistan sett våldsamma upplopp på flera håll.

En åttaårig pojke fick en kula i ansiktet och dog, och två unga män dog av skottskador. Många andra skadades vid flera demonstrationer i dag, de största hölls i städerna Lahore och Peshawar.

Biografer, västerländska snabbmatskedjor och en busstation var bland det som brändes ner, och hundratals fordon skadades. Norska mobilföretaget Telenors kontor plundrades.

Myndigheterna verkar överraskade av våldet som plötsligt blossat upp efter att reaktionerna på Muhammadteckningarna i början varit dämpade. De senaste tre dagarna har fem människor dödats i kravaller.

En del i Pakistan säger att den pro-västliga regimen under president Pervez Musharraf inte tillräckligt skarpt protesterat mot Muhammedteckningarna.

Demonstranterna verkar komma från ett brett spektrum i samhället, med studenter, journalister, butiksinnehavare och andra.

Myndigheterna här säger att en del av de mest våldsamma protesterna underblåsts av extrema islamistiska grupper. I en del fall har beväpnade taliban-anhängare infiltrerat fredliga demonstrationer och öppnat eld mot polisen, säger en polistalesman.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".