Heikensten blir ny riksbankschef

På torsdagen beslutatde rikbanksfullmäktige vem det blir som efterträder riksbankschefen Urban Bäckström när han lämnar sin post vid årsskiftet. Och det blev som väntat förste vice rikbankschefen Lars heikensten som tar över rodret. Lars Heikensten förutspår inga dramatiska förändringar i Riksbankens inriktning.
Lars Heikensten som valet av ny riksbankschef var mycket väntat. Det som kanske var mer oväntat var att utnämningen skedde redan nu innan valet. Men enligt riksbankfullmäktiges ordförande Sven Hulterström var det ingen mening med att vänta eftersom fullmäktige redan nu var eniga. Heikensten tillträder den första januari och är vald för en period på sex år. och det är stora utmaningar framöver, säger Lars Heikensten. Heikensten ersätts som förste vice Riksbankschef av Evva Srejber som också hon valts på ett mandat sex år. Vem som kommer att ta den sätte platsen i Riksbankens direktion, beslutas i oktober. Och trots att Lars Heikensten säger sig vara glad över sitt nya jobb. Heikensten är sen tidigare ekonomie doktor och har lång erfarenhet av att göra ekonomska prognoser - bland annat från finansdepartementet och som chefsekonom på Handelsbanken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".