"Olämpligt att UD-man agerade mot Sverigedemokraternas internetsida"

Statsminister Göran Persson anser att det var olämpligt att en anställd på UD agerade för att få en av Sverigedemokraternas hemsidor stängd. På sidan fanns en teckning av profeten Muhammed.

– Jag tycker att det är olämpligt och det har aldrig sanktionerats av utrikesministern. Han kan ha hur starka personliga uppfattningar som helst men han har en ställning som politiskt sakkunnig i regeringskansliet och därmed ska han hålla sig borta från den typen av aktiviteter, sa Göran Persson vid en pressträff i Örebro.

– Att Säpo har en diskussion om en hotbild i sammanhanget är någonting annat, så jag är lite förvånad över detta faktiskt,

Den politiskt sakkunnige, som ska hålla sig borta från sådant, enligt statsministern, tog kontakt med vd:n för det webbhotell som Sverigedemokraternas tidning använde för en hemsida där satiriska bilder på profeten Muhammed publicerats.

Även Säpo tog kontakt med webbhotellet, som stängde sajten.

Efteråt har det ifrågasatts om UD gripit in för att stoppa publicering och överträtt pressfrihetslagstiftningen.

Nu tar statsministern alltså i mot den sakkunniges agerande, men vill inte säga om det kommer att få några konsekvenser och i så fall vilka.

– Ibland är viljan till insatser större än omdömet.

Göran Persson sa på onsdagen att han ska ta upp frågan om Sverigedemokraterna och hemsidan och vad som hände på UD med utrikesminister Laila Freivalds.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".