Svanar i Östersjön var smittade med H5N1.

Biolog: Liten risk att tamfåglar smittas

Beskedet om att den för människan farliga varianten av fågelinfluensan konstaterats i norra Tyskland har lett till att den provtagning på flyttfåglar som planerats vid Ottenby fågelstation, Hornborgasjön och i Skåne tidigareläggs. Samtidigt säger en biolog till Ekot att risken att smittade fåglar kommer i kontakt med svenska tamfåglar är liten.

Bara tio mil ifrån Falsterbonäsets stränder ligger den tyska ön Rügen där de döda svanarna hittades. Under dagen har privatpersoner hört av sig till länsstyrelsen i Skåne och berättat om döda svanar som man hittat längs Skånes stränder.

Men enligt Jan Åke Hillarp, tillsynsman på naturreservatet Måkläppen i Falsterbo, finns troligtvis den farliga varianten av fågelinfluensan redan här.

– Sätter vi igång och söka kan vi nog konstatera rätt snabbt att den finns. Tar man och plockar in alla döda fåglar så hittar man det nog på många andra ställen också, säger han.

Regler för uppfödare
Jordbruksverket har beslutat att fåglar i svenska fjäderfäbesättningar skall hållas instängda eller utfodras under tak. Det här är regler som också hobbyuppfödare bör följa.

På Jordbruksverket förbereds också registrering av alla fjäderfäbesättningar, och den kontroversiella frågan om vaccination av fåglar har diskuterats.

Till skillnad från Kina och Sydostasien där tamfåglar finns i stora mängder i väldigt många hushåll menar biolog Jan Åke Hillarp att risken är liten att vilda fåglar skall smitta tamfåglar i Sverige.

– Risken att de ska komma i kontakt med varandra i vårt land, vilda fåglar som har fågelinfluensa och tamfåglar, den är otroligt liten, säger Jan Åke Hillarp.

Döda svanar har inte bara hittats längs den skånska kusten under onsdagen, utan också på danska Bornholm. Men det är inget sensationellt med det. Det har varit en lång kall vinter med is, säger biolog Jan Åke Hillarp.

– Vid den här tiden på året är det en fullkomligt naturlig företeelse. Enstaka döda svanar hör till ovanligheterna vid den här tiden, det brukar snarare vara många döda svanar på kusten, säger han.

Inte orolig än
Jordbruksverkets växel har under dagen varit nedringd av oroliga. Men Jan Åke Hillarp som är van att hantera döda fåglar är inte orolig.

– Nej, jag är inte alls orolig. Jag är orolig den dagen sjukdomen smittar mellan människor. Då kommer den att göra det i Sydostasien, och då är det inte flyttfåglar som kommer att föra den hit, utan då är det flygplan, säger Jan Åke Hillarp.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".