Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Persson kritiserar kommunerna.

"Hemlösheten är en skamfläck"

På onsdagen gick statsminister Göran Persson till hårt angrepp mot landets kommunala bostadsbolag. Att det fortfarande finns hemlösa i Sverige är en skamfläck och något som kommunerna måste göra något åt.

– Hemlösheten är en skamfläck. Det kan inte vara så att vi inte har råd att hantera detta. Borde inte alla de kommuner som har det här problemet se till att ta fram bostäder och det snabbt? Och finns det inte bostäder så får vi bygga, sade Göran Persson i samband med ett tal vid partiets valupptakt i Örebro.

Nyligen kom en kartläggning från Socialstyrelsen som visade att antalet hemlösa i Sverige har blivit fler de senaste åren, man räknar med att det finns minst 17 000 personer utan tak över huvudet.

Uppmanas bygga nya bostäder
För några år sedan gjorde den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Widar Andersson en utredning där han föreslog särskilda bostäder för människor som av olika skäl inte är önskade i vanliga bostadsområden, på grund av till exempel missbruk.

Den idén fick då tummen ner från partiledningen men nu öppnar alltså Persson för en sådan lösning, dock utan statliga pengar.

Persson uppmanar kommunerna att bygga bostäder för hemlösa. Det är deras ansvar, menar han.

– Problemet är uppenbarligen inte löst. Och det finns i huvudsak i våra storstäder. Det sker i en tid då ekonomin blir bättre, inte minst i kommunala bostadsbolag och i kommunerna. Därför tycker jag att det här är en skamfläck för oss alla, en plåga att se och uppleva.

Varför ser det då ut så i socialdemokratiska storstadskommuner?

– Jag har inget bra svar. Vi har från regeringens sida tagit upp det här vid flera tillfällen. Trots det finns problemet kvar. Vi bör göra ytterligare ansträngningar för att se till att problemet löses, säger Göran Persson.

Kritiserar UD-tjänsteman
I samband med socialdemokraternas och LO:s valupptakt här i Örebro märktes det att socialdemokraterna vill satsa på bostadsfrågan även för unga och äldre.

Persson sa också att det kommer förslag om högre krav för att etablera friskolor för att undvika det som han beskriver som ökad segregation.

På en presskonferens efter talet fick Göran Persson frågor om Muhammedkarikatyrerna. En politiskt sakkunnig på UD, Stefan Amér, tog ju kontakt med företaget som huserade Sverigedemokraternas webbsida, där en Muhammedbild publicerats.

Och Göran Persson var mycket hård i sin kritik mot UD-tjänstemannen.

– Jag tycker att det är olämpligt och det har aldrig sanktionerats av utrikesministern. Han kan ha hur starka personliga uppfattningar som helst men han har en ställning som politiskt sakkunnig i regeringskansliet och därmed ska han hålla sig borta från den typen av aktiviteter, sa Göran Persson vid pressträffen i Örebro.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".