Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD prövar dom mot kommissarie

Publicerat onsdag 15 februari 2006 kl 16.45

På onsdagen fortsatte rättegången mot den 36-åriga kriminalkommissarie som i tingsrätten fälldes för grovt vapen- och narkotikabrott men i hovrätten friades. När ärendet nu tas upp i Högsta domstolen är det endast vapenbrottet som prövas. Det är riksåklagaren som vill få prövat vilka möjligheter polisen har att hantera vapen.

Det handlar om vapen som kriminalkommissarien genom en av sina informatörer har köpt av kriminella. Vapnen har sedan förvarats i säkerhetsskåp på kriminalkommissariens rum.

Men han har också använt dem bland annat vid en skjutövning. Åklagaren menar att han har haft och använt vapnen utan tillstånd.

Inköpen den stora frågan
Men knäckfrågan i rättegången har handlat om inköpen av vapnen. För att skydda informatörens identitet har köpen aldrig, enligt kriminalkommissarien, registrerats.

– Någon gång har vi fejkat hittegods exempelvis. Oftast skrivs det väldigt lite. Man kan göra någon handanteckning för sitt eget minne, mer eller mindre. Det upprättas inga ordinarie beslagsprotokoll, ingen polisanmälan och ingen formell tjänsteanteckning på så sätt, sa kriminalkommissarien själv i rätten.

Han säger att tillvägagångssättet är väl känt inom polisen, och att det gäller för hela hierarkin. Det visar, enligt hans försvar, att det inte finns några regler för de här okonventionella arbetsmetoderna ska regleras.

Chefer håller inte med
Men hans chefer har däremot, i både tingsrätt och hovrätt, vittnat om att det inte är så, och på onsdagen hördes för första gången Stockholms länspolismästare, Carin Götblad, och även hon hävdade att det kriminalkommissarien säger inte stämmer.

– Jag vet att vid en del tillfällen kan man göra så kallade hemliga beslag, men det är väldigt känsliga ärenden, och det är väldigt viktigt att man tar ett beslagsnummer så att det finns i liggaren, och att man dokumenterar det på annat sätt. Så ska det fungera, sa Carin Götblad.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".