Oenighet om formulering i utrikesdoktrin

Det råder politisk oenighet om vad det betyder att regeringen ändrat formuleringarna om Sveriges säkerhetspolitiska doktrin i den utrikespolitiska deklarationen.

Förra året fanns grundmeningen kvar, ”Sverige är militärt alliansfritt”. I år står det att säkerhetspolitiken ”vilar på den militära alliansfrihetens grund”.

Moderaten Gunilla Carlsson är kritisk.

– Jag tycker det är trist och jag blir bekymrad över att man behandlar det så slarvigt.

Vad tror du att det sänder för signaler utomlands när man tar bort huvudmeningen i en doktrin?

– Det kan vara så att man uppfattar det som att Sverige står och vacklar. Vi arbetar idag långt in i Natostrukturerna utan att vara tydliga med det hemåt, säger Gunilla Carlsson.

Ingen praktisk betydelse enligt Freivalds
Säkerhetspolitiska experter som Ekot talat med funderar också på om den ändrade formuleringen innebär någon förändring av grunden för Sveriges utrikespolitik.

Men efter dagens utrikespolitiska debatt i riksdagen, menade utrikesminister Laila Freivalds att den ändrade formuleringen inte betyder någonting i praktiken.

– Den kan formuleras på många olika sätt. Vi får inte vara låsta i samma ordval. Språket utvecklas, tyngdpunkten på olika saker utvecklar sig. Vårt argumenterade om betydelsen av vår militära alliansfrihet måste naturligtvis också utvecklas, fördjupas och göras tydligare i en ny debattsituation, säger Laila Freivalds.

Hårda diskussioner om Nato
I debatten var det också hårda diskussioner om Nato, där Freivalds undrade om en borgerlig regering skulle föra in Sverige i Nato.

Men det avfärdade de fyra borgerliga partierna med att de är överens om att inte förespråka Natomedlemskap så länge det inte finns en bred majoritet för det i Sverige och riksdagen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".