Strandsatta barn kan få egna pass

Flera gånger de senaste åren har det uppmärksammats att barn i Sverige förs till sina hemländer för att sedan lämnas där mot sin vilja, hos släkt eller för att till exempel gå i skolor.

I många fall har barnen blivit av med sina pass och inte kunnat ta sig hem till Sverige igen. Nu vill regeringen ändra i lagen så att barnen kan få pass och åka hem, även om föräldrarna inte vill det.

– Vi har haft problem med barn som blir strandsatta utomlands. Vi hade några uppmärksammade fall där barn togs till koranskolor i Somalia och sedan hade problem med att ta sig tillbaka igen. Föräldrarna ville att de skulle vara kvar, säger socialtjänstminister Morgan Johansson.

Sedan år 2000 har Utrikesdepartementet fått kännedom om ungefär 45 barn som skickats iväg från Sverige av sina föräldrar till olika länder. En del barn har blivit satta i koranskolor, andra har lämnats hos släktingar. Barnen har i många fall blivit fråntagna sina pass.

De flesta är pojkar
Barnen har sedan lyckats ta sig till olika ambassader och vädjat om att få komma tillbaka till Sverige.

De allra flesta är pojkar och många har blivit lämnade i Somalia. Just nu har UD kontakt med fem barn som vill hem.

Ett problem när ambassaderna ska hjälpa barnen att komma tillbaka till Sverige, har varit just att de saknar pass.

När det gäller barn kan man bara utfärda pass om föräldrarna går med på det. Men nu vill regeringen att barnen i vissa fall ska kunna få pass ändå.

– Det innebär att det blir enklare och snabbare att ta sig hem om man blivit strandsatt på det här sättet, säger Morgan Johansson.

Saknar pengar
Av de ungefär 45 barn som kontaktat olika ambassader utomlands de senaste åren har de allra flesta kommit tillbaka.

Men under tiden som ambassaderna är i kontakt med barnens hemkommuner får barnen klara sig på egen hand med både boende och mat.

Socialtjänstminister Morgan Johansson kommer att föreslå att ambassaderna får pengar, en så kallad barnpott, för att kunna hjälpa barnen i väntan på hemresa.

– Barnen har ofta hittat någonstans att bo, men kan behöva pengar för att överhuvudtaget klara sig. Ibland har ambassaden samlat ihop pengar bland personalen och stått för det, och så ska det naturligtvis inte vara, säger Morgan Johansson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".