Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare oeniga om nytta av kväverening

Publicerat torsdag 16 februari 2006 kl 05.00
Algblomning i Östersjön.

Den internationella forskargrupp som har granskat Östersjöns tillstånd och åtgärder för att minska övergödningen är inte enig om nyttan av kväverening i kustområdena. Gruppen är nu klar med sin slutrapport, som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.

När forskargruppen kommer med sin slutrapport står det klart att den lika lite som svenska forskare är helt överens om hur man ska se på kväverening kontra fosforrening.

– Man är i expertgruppen delad om betydelsen av reduktion av kväve i kommunala reningsverk, säger professor Per Jonsson som är samordnare för rapporten.

I sin preliminära rapport rekommenderade den internationella expertgruppen entydigt en koncentration på fosforrening.

Slöseri med resurser
Men i sin slutrapport är forskarna alltså inte överens om hur viktigt det är med kväverening i kustområdena. En del svenska forskare har hävdat att den stora satsningen på kväverening som inleddes på nittiotalet har varit ett slöseri med resurser till ingen nytta.

För att lösa forskarstriden inkallades då den internationella, oberoende gruppen av välrenommerade forskare.

– Man har satt sig in ytterligare i det underlag som finns. Utifrån det har man en lite annan bild, som motsvarar den bild svenska forskare haft tidigare, säger Per Jonsson.

Att nu inte heller den internationella expertpanelen är enig i sina slutsatser om kvävereningens betydelse i kustområdena innebär att Naturvårdsverket inte får den klara vägledning för att minska övergödningen i Östersjön, som man kanske hade hoppats.

Algblomningar
Ska man i fortsättningen koncentrera sig på fosforrening eller även fortsätta med kvävereduktion? Låga kvävehalter i havet och höga koncentrationer av fosfor sägs utlösa svåra algblomningar i Östersjön.

– När det gäller de storskaliga problemen ute i öppna Östersjön är det viktigaste att reducera fosfor, säger Per Jonsson.

Man kan också tolka expertgruppens rapport som att den visar ödmjukhet inför komplexiteten i samspelet i havet. Man behöver veta mer om hur nedfall av kväve från luften inverkar, hur fosfor frigörs från sedimenten på bottnarna.

– Det är inte så enkelt som man har låtit framskina från olika forskarhåll. Det är komplicerat, säger Per Jonsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".