Kommuner manas skapa fler vallokaler

Kommunernas ansvar för att se till att inte färre personer röstar i höstens val är stort. Det säger vice statsminister Bosse Ringholm efter Ekots rapportering att det kommer att bli färre platser för förtidsröstning i årets val.

– Man ska ta alla sådana här rapporter på allvar. Vi är intresserade av ett högt valdeltagande och vi tycker att kommunpolitikerna ska visa att de vill ge varje person som vill rösta chansen att göra det, säger Bosse Ringholm.

Vad gör ni för att få de kommuner som kommer att ha färre platser att ändra sig?

– Det ligger också i kommunernas intresse att det blir ett högt valdeltagande. Jag tycker att de ska ta till sig den här varningssignalen och se över hur det ser ut, säger Ringholm.

Ekots rundringning till 30 västsvenska kommuner visade att tio kommuner redan nu planerade att ha färre platser för förtidsröstning vid valet i höst.

Även Sveriges kommuner och landsting bekräftar den uppfattningen för hela landet.

Kommunernas ansvar
När postkontor lagts ner på många orter har också de tidigare naturliga platserna för att rösta före själva valdagen försvunnit. Ansvaret är nu kommunernas.

Kommunerna har fått 30 000 kronor plus 14 kronor för varje röstberättigad för att kunna organisera förhandsröstningen på ett bra sätt.

Ändå har flera kommuner redan nu bestämt sig för att dra ner på antalet röstlokaler för förtidsröstningen. De kommer främst att ske i bibliotek, medborgarkontor och kommunreceptioner.

Vid valet för fyra år sen var valdeltagandet 80 procent. Enligt statsvetare är nu risken stor för att valdeltagandet sjunker ännu mer när tillgängligheten minskar.

Ett parti som särskilt skulle förlora på det är moderaterna som historiskt har en större andel förtidsröster än på själva valdagen.

Moderat uppmaning
Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin har efter Ekots rapportering skickat ut en uppmaning till moderaternas partidistrikt att de moderater som sitter och organiserar valet i kommunernas valnämnder inte ska bidra till att minska antalet platser för förtidsröstningen.

– Många har kanske inte tänkt på detta. Därför är det bra med en uppmaning så att valnämnderna underlättar för folk att ta sig till vallokalen. Vi gör i Sverige en stor sak av att vi har ett högt valdeltagande. Då ska vi inte begränsa det utan tvärtom underlätta för folk att gå och rösta, säger Sven Otto Littorin.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Lars Ekelöf
lars.ekelof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".