EU vill stoppa flyktingströmmar

EU:s regeringar har under eftermiddagen sagt ja till att öka pressen på länder utanför unionen. Om de inte gör tillräckligt för att stoppa illegala flyktingströmmar kan det få ekonomiska konsekvenser.
Unionen använder både piska och morot. Piskan består av flera hot, som kan leda till att länder utanför unionen får försämrade ekonomiska relationer till den viktiga marknad som EU utgör. Försiktiga beslut hittills Här har bland annat britterna velat gå väldigt långt och exempelvis koppla unionens bistånd till vad länderna gör för att stoppa otillåtna flyktingtransporter. Men här har andra medlemmar bland dem Sverige, sagt nej, vilket lett till ganska försiktiga beslut så här långt. Men likafullt har unionen ändå sagt ja till att öppna för att olika avtal mellan EU och andra stater kan komma att försämras om de ser mellan fingrarna inför illegala flyktingtransporter. Teknisk hjälp från EU Samtidigt finns alltså också moroten. Den består bland annat av hjälp från EU med teknisk hjälp till länder så att de själva kan förbättra övervakning och kontroll så att de otillåtna flyktingströmmarna stoppas. Flyktingfrågan, som behandlas av såväl invandrings- som justitieministrar idag, kommer att ta stor plats vid toppmötet i spanska Sevilla nästa vecka. Många befarar att dagens beslut är början på betydligt hårdare tag mot flyktingtransporter. Å andra sidan bekräftar regeringarna i sitt beslut idag att Genève-konventionen kommer att respekteras.
Willy Silberstein, Luxemburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".