Psykisk ohälsa bland brittiska Iraksoldater

Fler än 1 300 brittiska soldater som tjänstgjort i Irak har drabbats av posttraumatisk stress, anpassningsstörningar och depression. Det skriver tidningen Independent, som också uppger att många av Irakveteranerna nekas behandling för sina psykiska störningar.

Enligt den brittiska regeringens siffror från perioden januari 2003 till september 2005 hade 182 personer fått diagnosen posttraumatisk stress, 601 hade anpassningsstörningar eller ”stridsstress”, 237 fick diagnosen depression medan de övriga 167 led av andra psykiska åkommor eller drogmissbruk.

För närvarande har Storbritannien omkring 8 000 soldater stationerade i Irak.

Samtidigt bekräftar USA:s försvarsmyndigheter att de nya bilderna av tortyr och kränkande övergrepp på irakiska fångar i det ökända Abu Ghurayb-fängelset är autentiska.

USA:s regering har försökt förhindra publicering av ytterligare foton och videofilmer med motiveringen att de kan framkalla våldsamma protester i den muslimska världen, men några av dem spreds på onsdagen över världen av en australisk tv-kanal.

Den australiska public service-kanalen SBS försvarar sitt beslut att publicera bilderna på tortyr och övergrepp i Abu Ghurayb och tillbakavisar kritiken för att publiceringen ytterligare kan spä på de antiamerikanska stämningarna och äventyra säkerheten för USA-alliansens soldater i Irak, bland dem 900 australiensare.

Internationella Röda Korset säger att de nya bilderna av tortyr och kränkande övergrepp på irakiska fångar visar på tydliga brott mot internationell lag om hur krigsfångar ska behandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".