Kraftig kritik mot franskt rättssystem

Frankrike har bland de värsta fängelserna i Europa, hävdar Europarådets människorättskommissionär Alvaro Gil-Robles i en granskning. Hans uttalanden om stora brister i det franska rättssystemet kommer samtidigt som Frankrike skakas av en mycket uppmärksammad rättsskandal och uppgifter om tortyr.

För någon dag sedan fick domaren Fabrice Burgaud en pistolkula med posten i Justitiepalatset alldeles intill katedralen Notre Dame mitt i Paris. En invit till honom att begå självmord.

Burgaud är en inom den franska rättsapparaten som anses ansvarig för att 13 personer på felaktiga grunder dömts för våldtäkt på barn.

Oklara åtalspunkter
Grannarna från det fattiga bostadsområdet i nordfranska Outreau bedyrade sin oskuld men fälldes ändå, på oklara åtalspunkter, vittnesmål och bevis. De friades först när en annan av de ytterligare fyra inblandade erkände att hon ljugit.

Vardagen för de felaktigt dömda hade under åren i häkten trasats sönder. Ursäkterna kom från högsta ort. President Chirac krävde en grundlig utredning och för en vecka sedan satt fem miljoner fransmän framför tv:n och följde utfrågningarna av den unge domaren Burgaud i parlamentet.

Rättsaffären Outreau betraktas som den största rättsskandalen i modern tid och har varit förstasidesstoff i alla medier länge.

Överbelastade domstolar
Den illustrerar den kritik som Europarådets människorättskommissarie för fram om överbelastade franska domstolar som saknar resurser.

Människorättskommissarien riktar också kritik mot Frankrike för att advokater inte får information i pågående utredningar, att personer kan hållas under många dygn i häkten utan förklaring samt att poliser verkar med en känsla av att vara oantastliga.

I måndags publicerades en bok om polisens dolda ansikte, i vilken hävdas att fransk polis skulle ha torterat misstänkta för de dödliga islamistiska attentaten 1995.

Inrikesminister Sarkozy har tillsatt en utredning för att granska om tortyr har förekommit. Under upploppen i höstas förde många unga fram invändningar mot den franska polisens metoder.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".