Trögt för svenska krav på EU:s fiskeavtal

Det går trögt för Sverige att få igenom sitt krav i EU om att medlemsländerna inte ska fiska utanför det ockuperade Västsahara. Den svenska linjen kritiseras nu också av svenska fiskare.

Marocko har ockuperat Västsahara i nordvästra Afrika sedan drygt 30 år. Sverige är så gott som ensamt om att driva kravet i EU att Västsahara inte ska ingå i ett fiskeavtal med Marocko som håller på att förhandlas fram.

Sardiner och makrill lockar fiskefartyg från Europa till västsahariska vatten. Framförallt fiskare från Spanien, Frankrike och Portugal men också några från Sverige bedriver fiske där idag, genom att ingå privata avtal.

Folkrättsbrott
Marockos ockupation av Västsahara strider mot folkrätten, enligt FN. Det är bland annat därför Sverige inte tycker att fiskebåtar från Europa ska vara där. Fiskeavtalet ska reglera hur mycket EU-länderna får fiska i marockanska vatten genom köp av fiskekvoter.

Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nykvist tycker att frågan om Västsahara är viktig.

– Vi menar att det är ytterst tveksamt om det är förenligt med folkrätten att EU träffar ett avtal med Marocko som också omfattar Västsahara, säger hon.

EU:s fiskeexperter försäkrade tidigt att Västsahara inte skulle vara med i avtalet, men sedan har formuleringarna blivit alltmer luddiga, säger Ann-Christin Nykvist. Just nu ser det inte ut som att Sverige får igenom sin linje. Under torsdagen ska frågan upp på fiskeexperternas bord igen inför ministerrådets beslut i vår.

Kritiska fiskare
Ordföranden i Sveriges fiskares riksförbund, Henrik Svenberg, tror att Sverige uppfattas som en underlig förhandlingspart i EU eftersom svenska regeringen i princip är ensam om ståndpunkten.

– Vi ses som en mycket udda part, som inte har förstått politikens innehåll. Vår fiskeminister har inget inflytande, säger han.

Han tänker uppmuntra fler svenska fiskare att resa till Västsahara om området kommer med i avtalet. Jordbruksministern tycker att svenska fiskare ska ställa sig frågan om det är etiskt riktigt.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".