Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sida betalar bonus till biståndsarbete

Är det rimligt att det statliga biståndsorganet Sida betalar bonuspengar till dem som utför biståndsarbete i fattiga länder? Riksrevisionen har upptäckt att Sida har gått med på att betala bonuspremier till två av sina samarbetspartners i Moçambique i Afrika, och säger att det bör man vara försiktig med.

Det ena fallet där Sida har gått med på ett bonusavtal gäller ett jordbruksprojekt i Moçambique där man samarbetar med den amerikanska kristna biståndsorganisationen World Relief.

World Relief skickar ut rådgivare till fattiga bönder för att försöka lära dem hur de ska få fram bättre produkter från sina odlingar och hur de ska kunna sälja dem.

Bonus om vinst
Sida satsade drygt 4,5 miljon kronor i projektet, och World Relief hade rätt till en bonus om man fick det att gå med vinst.

– Om de kunde nå ut till fler bönder och öka deras inkomster, då utgick en bonus. Om World Relief gjorde en vinst på det här, de hade fått ett bidrag för verksamheten, då fick de behålla en del av vinsten och resten skulle gå tillbaka till Sida, säger Rolf Carlman, avdelningschef på Sida.

Är det rimligt att ha bonusavtal inom biståndsverksamhet?

– Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem. Syftet var att få betalt för prestation.

Men riksrevisionen tycker tydligen att det är diskutabelt?

– Då får vi förklara för riksrevisionen vad det var vi hade avsett att göra, säger Rolf Carlman.

Nu blev det ingen vinst i det här biståndsprojektet, och med det inte heller någon bonus. Men Riksrevisionen tycker allmänt att Sida ska vara mycket försiktigt med bonusavtal.

Bristande internkontroll
Riksrevisionen anser också att Sida har en dålig internkontroll av sitt biståndsarbete i Moçambique. Sida har till exempel fortsatt att betala ut pengar till biståndsprojekt trots att man inte har känt till hur de medel som tidigare har betalats ut har använts.

På Sida säger man att man håller på att åtgärda problemen. Moçambique får varje år mellan 400 och 500 miljoner kronor i bistånd från Sverige.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".