Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson i KU: Jag borde ha kopplat

Publicerat torsdag 16 februari 2006 kl 12.18
Göran Persson hördes i KU.

Uppdaterad 16:55
Statsminister Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds stod båda inför konstitutionsutskottet på torsdagen. De frågades ut om hanteringen av flodvågskatastrofen och bad båda återigen om ursäkt för att de inte förstått hur allvarlig katastrofen på annandagen var. Göran Persson sa att allvaret började klarna för regeringen först under natten därpå.

– Jag förstår att för de svenskar som befann sig mitt i katastrofens centrum, som just mist eller som sökte efter anhöriga, låter detta obegripligt, men så var det. Jag är oändligt ledsen att det gjorde smärtan värre för många drabbade, sa statsministern.

Göran Persson har sagt att första gången han hörde talas om flodvågen var när han tittade på Sky news vid sjutiden på morgonen under annandagen. Moderaten Göran Lennmarker påpekade att det inslaget berättade att en tio meter hög våg sköljt in över Thailand.

Det är ju en våg som är så hög, så den når väl upp till statsministerns kontor kanske, i Rosenbad. Drog inte statsministern ändå slutsatsen att det här kunde vara en oerhört allvarlig kris? frågade Göran Lennmarker.

– Jag kan säga, återigen, precis som jag sa förut; Hade jag skärpt lyssnat på nyhetsinslaget och analyserat alla dess delar hade jag naturligtvis blivit utomordentligt orolig. Självklart. Men jag gjorde inte den reflektionen vid det tillfället och jag har heller aldrig dolt att det var på det viset, sa Göran Persson.

Regeringen fick ju ett första larm om flodvågen genom ett mejl från försvarsdepartementet. Där stod att det fanns 20 000 svenska turister i området. Men när Göran Persson en stund senare talade med sin närmaste man Lars Danielsson sa Danielsson inget om hur många svenskar som kunde råka ut för flodvågen.

– Det är möjligt att den gode Lars Danielsson hade i bakhuvudet att jag borde själv begripa detta. Det kan ju vara så också. Jag har ingen anledning att jaga honom för den sakens skull, sa Göran Persson.

”Borde ha begripit”
Men Göran Persson tycker att han ändå själv borde ha förstått att väldigt många svenskar kunde ha drabbats.

– I efterhand, det är klart att jag borde ha begripit det. Men det var inte den attityden vi hade då, på morgonen den 26 december, sa han.

Göran Persson sa också att han ångrade att regeringskansliet inte övat för en katastrof så stor som tsunamin.

Självkritisk Freivalds
Utrikesminister Laila Freivalds var självkritisk och gav ett nervöst intryck, särskilt i början av utfrågningen. Hon beklagade att UD inte förstod snabbare hur allvarlig flodvågskatastrofen var och att det försenade arbetet med att hjälpa drabbade svenskar.

– Det här innebar att människor fick lida extra utöver vad katastrofen själv berodde. Lida för att det dröjde med hjälp som man behövde. Det här är verkligen det som jag, och jag vet alla mina medarbetare, beklagar oerhört djupt, sa hon.

För liten krisorganisatin
Laila Freivalds sa att UD:s krisorganisation varit för liten, och tog själv på sig ansvaret för det. Hon sa att hon ägnat det senaste året åt att förbättra krisberedskapen.

– Jag önskar naturligtvis att jag hade insett behovet av en sådan förstärkning, en större dimensionering av vår verksamhet tidigare. Jag inser att jag hade insett det innan flodvågen slog in över Thailands kust, sa Laila Freivalds.

Kristdemokraten Peter Althin räknade upp den information om katastrofen som fanns redan under annandagen, och som inte verkar ha påverkat Freivalds. Det handlade om allt från nyheter i medierna till samtal från medarbetarna, mejlet från försvarsdepartementet och ett fax från den svenska ambassaden i Bangkok.

Hur kunde du missa det här? frågade Peter Althin.

– Jag har redogjort för vilken information jag nåddes av under söndagen. Informationen som jag fick via chefen för ministerkansliet halv elva på förmiddagen och de samtal jag hade under dagen med min pressekreterare, och jag följde inte medierna, så att min information var begränsad, svarade Laila Freivalds.

Freivalds sa också att hon och resten av UD:s ledning brukar få en bra information från sina tjänstemän vid kriser.

– Vi borde ha haft information hela tiden, men den stannade ju på lägre nivå under åtminstone ett dygn. Därefter fungerade den, sa Laila Freivalds.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".