Bernanke varnar för budgetunderskott

USA:s nye centralbankschef Ben Bernanke gjorde igår kväll sitt första viktigare framträdande sedan han efterträdde Alan Greenspan den 1 februari. Den nye Federal Reserve-chefen flaggade för fortsatta räntehöjningar för att bekämpa inflationstendenserna och varnade för att USA:s stora budgetunderskott inte är hållbart.

Det blir nya ränthöjningar i slutet av mars och ytterligare en räntehöjning i maj och kanske ett par höjningar till, det var marknadens slutsats när den nye centralbankschefen Ben Beenanke betonade inflationsrisken och spelade ner risken för avmattning av tillväxten vid sin första tvådagars redovisning till kongressen.

Tillväxten i USA:s ekonomi kommer att ligga på över 4 procent i år och arbetslösheten väntas fortsätta att sjunka under 4,7 procent vilket i praktiken innebär arbetskraftsbrist i stora sektorer. Ben Bernanke skiljer sig tydligt från Alan Greenspan. Greenspans svar var ofta outgrundliga och orakelaktiga och han uttalade sig gärna i mer allmänna politiska frågor. Bernanke är mycket tydligare i sina svar om ekonomi men har vägrade svara på frågor om politik. -Det där är värderingsfrågor somdet inte finns några vetenskapliga svar på, det är därför vi har valda politiker som er , sa Bernanke och bollade tillbaka frågorna.

På en punkt var Bernanke mycket tydlig: De stora handles och budgetunderskotten håller inte i längden. Om inte de justeras kommer utlandet att styra om sina investeringar. Men han såg inget omedelbart problem eftersom det ligger i Kinas intresse att hålla dollarn uppe föä att skydda sina enorma tillgångar i amerikanska statsobligationer. Men om president Bushs löfte om halvering av budgetunderskottet till 2009 inte uppfylls genom skattehöjningar eller budgetnedskärningar så kommer USA:s ekonomi att skadas i grunden var Bernankes budskap och ingen kan beskylla honom för att tala i det grå skägget.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".