Socialtjänsten sviker misshandlade kvinnor

Kvinnor som misshandlas i sitt hem får dålig hjälp av kommunernas socialtjänst, det visar en rapport från socialstyrelsen. Sju av tio kommuner som undersökts får mycket allvarlig kritik för sin brist i stödet till dessa kvinnor.
En av kommunerna som fått kritik är Eksjö kommun och där har man tagit åt sig av kritiken och nu börjat utbilda personalen för att kunna möta dom misshandlade kvinnorna på rätt sätt – vilket inte alltid är så lätt: – Om man saknar kunskap om den här problematiken så kan det vara knepigt när man gång på gång kommer och sen återvänder till mannen. Det kan minska benägenheten att hjälpa till. Men om har kunskap är dte lättare att hjälpa till, säger Pia Breimar Blomberg, chef för familjesektionen i Eksjö. Brister i sju av tio kommuner Det är i den årliga kontrollen av kommunernas socialtjänst som en del länsstyrelser valt att kontrollera vilket stöd kvinnor som misshandlats av nära anhöriga får av socialtjänsten. Det visade sig att det fanns stora brister i 67 procent av kommunerna, i sju av tio kommuner får kvinnorna alltså inte det stöd som de enligt lag har rätt till. Saknas handlingsplan Det saknas handlingsplaner för hur man ska kunna ge kvinnorna en snabb hjälp, det finns inte heller någon information om vart kvinnorna ska vända sig för att få hjälp. Den allra största bristen var ekonomisk. I tre fjärdedelar av de kommuner som undersökts gavs ingen extra ekonomisk hjälp för de kvinnor som tvingats fly från sina hem. De fick pengar enligt den vanliga socialbidragsnormen och ingen hänsyn togs till att de kanske inte ens fått med sig kläder eller andra förnödenheter. Dessutom var stödet till barnen i familjen mycket dåligt, berättar utredare Dick Lindberg på Socialstyrelsen.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".