Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-parlamentet sa ja till tjänstedirektivet

Europaparlamentet röstade på torsdagen ja till att öppna gränserna för fri handel med tjänster inom EU. Det är få lagförslag som vållat så bittra motsättningar som förslaget om fri tjänstehandel. Men nu har det ersatts av ett nytt kompromissförslag som kunde godkännas av både höger- och vänsterpartier.

Socialdemokraten Jan Andersson är nöjd.

– Det som är mest positivt är att arbetsrätten och rätten att vidta stridsåtgärder bestäms i medlemsländerna. Plus att länderna får rätt att kräva att tjänsteföretag har representant och dokument när de bedriver verksamhet i ett annat land. Det är viktigt för våra kollektivavtal, säger han. 

Han anser att faran för lönedumpning och försämrade arbetsmarknadsregler nu är över.

Inga sociala försämringar
Hans partigrupp, Europas socialdemokrater, och Europafacket har slagits hårt för att få garantier för att en öppen konkurrens på EU:s tjänstemarknad inte ska leda till sociala försämringar.

De har också drivit igenom att bland annat sjukvård och sociala tjänster ska undantas från EU:s gemensamma tjänstehandel.

Den svenska moderaten Charlotte Cederschiöld tycker att det är för många sådana undantag i Europaparlamentets kompromiss om EU:s tjänstehandel. Men hon är mycket nöjd med att många hinder för tjänstehandeln försvinner. Hon ger några exempel.   

– Ikea har svårt att komma in i Bryssel. En svensk turistgrupp som åker till Grekland får inte ta med sig en svensk instruktör om han inte talar grekiska. Om man ska bygga 25 identiskt lika hus i Tyskland måste man skicka in 25 olika byggnadsritningar och betala skjortan för varenda en av dem, säger hon.

Första steget mot fri handel
Detta är ett första steg mot en fri handel med tjänster i Europa, säger Charlotte Cederschiöld. EU-kommissionen hade också hoppats på mer frihet för tjänstehandeln men accepterar Europaparlamentets kompromiss.

Tjänstemarknaden svarar redan nu för ca 60 procent av EU:s ekonomi och det sätts stora förhoppningar till att färre regler och hinder ska leda till många nya jobb och ekonomisk tillväxt.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".