Fastspänd fånge i Abu Ghurayb.

Irakkritik mot USA efter nya tortyrbilder

I Irak jämförs de nya bilderna på övergrepp och tortyr i Abu Ghurayb-fängelset med förhållandena under diktatorn Saddam Hussein. Och nu ställs krav på att USA lämnar över alla fångar till de irakiska myndigheterna.

Det är Iraks minister för mänskliga rättigheter Zuhair al-Chalabi som kräver att ansvaret för alla fångar som nu hålls av USA och dess allierade ska tas över av Irak.

Chalabi säjer att bilderna på hur fångar har behandlats i Abu Ghurayb är exempel på grova brott mot mänskliga rättigheter fullt jämförbara med hur fångar behandlades i Saddam Husseins fängelser.

Flera år gamla bilder
Hård kritik kommer också från den irakiske premiärministern Ibrahim al-Jaafaris kansli där man fördömer den amerikanska tortyr som bilderna avslöjar.

De här reaktionerna kommer trots att bilderna är flera år gamla och en rad amerikanska fångvaktare har redan dömts för de brutala och förnedrande övergreppen.

De bilder från Abu Ghurayb som nu har visats av en australisk tv-kanal är sannolikt från 2003, alltså från samma tid som de tortyrbilder som våren 2004 väckte avsky världen över.

Saker blev inte bättre
Flera av de här nu publicerade bilderna visar ännu värre brutalitet, bland annat en uppskuren strupe på en fånge. Där förekommer också grova sexuella övergrepp.

Och bilderna spär nu på den känsla som började sprida sig bland irakierna när de första Abu Ghurayb-fotona publicerades för snart två år sedan, att den amerikanskledda invasionen av landet inte gjorde saker och ting bättre i Irak utan snarare tvärtom. Och det stärker de grupper som med vapen i hand gör motstånd mot den utländska närvaron.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".