"Viktigt bevara rationaliteten"

I veckan som gick påträffades på ön Rügen i Östersjön svanar som smittats av det dödliga H5N1-viruset. Planerade extraordinära skyddsåtgärder här hemma trädde i kraft. Höns, kalkoner och andra tamfåglar fick utegångsförbud.

Viruset närmar sig alltså Sverige, men frågan är hur oroliga vi ska vara. Björn Elmbrant funderar kring vår egen tids växande rädsla.

Den franske filosofen Voltaire lade grunden till upplysningstiden, till den föreställning som länge funnits att vi ska kunna styra världen med hjälp av rationella beslut.

Voltaires roman ”Candide” var en förtäckt uppgörelse med religionens makt över sinnena. Romanen utspelas i ruinerna av jordbävningen i Lissabon 1755.

Fram till denna katastrof hade det funnits en utbredd föreställning om att de gudfruktiga lönades och de syndiga straffades. Men hur skulle man kunna förklara att i Lissabon också tusentals goda människor omkom?  

En sån ordning ville människorna inte ha, och Voltaire hörde till dem som gick i spetsen för tanken att upplysning och rationalitet var bättre än blind tro. Vi ville inte leva i värld av oförklarliga katastrofer.  Rationella människor måste ju tillsammans kunna åstadkomma ett annat, modernare samhälle.

Yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet var förnuftets verktyg. Upplysta människor skulle fatta bättre beslut. Naturen skulle tämjas. Utvecklingen gick att styra. Så var det tänkt. 

Och så har det fungerat i flera hundra år.  Även om vi haft mörka utbrott av krig och epidemier, har efteråt rationaliteten ändå alltid starkt kommit tillbaka. Men just nu känns det som om den gamla rationaliteten tycks vara på väg att klinga av, eller rättare sagt vår tro på förnuftet.   

Om vi börjar tvivla på att vi med kloka beslut kan styra utvecklingen, blir vi rädda. Så nu är vi rädda inte bara för fågelinfluensa, utan också för ozonhål och tsunami. Somliga menar att naturen är på väg att slå tillbaka gentemot det övermodiga förnuftet. Medicinska och tekniska framsteg kan inte längre, på samma sätt som förut, stilla oron.  

Människorna i vår tid är också rädda att de ska svepas bort, inte bara av flodvågor, utan också av oförklarliga rationaliseringsvågor i det företag man arbetar i, och rädda för att svepas bort av en terroristbomb. 

Religionen är på väg tillbaka, i Islamabad och Knutby. Tryckfriheten ifrågasätts idag inte bara av muslimer, utan också i veckan som gick av EU-kommissionens chef Barroso.   

Så, hur ska vi hantera vår rädsla?  I Studio Ett i veckan kunde vi höra ankuppfödaren Jan Bang i Arlöv passionerat utbrista: ”Ska vi vara oroliga hela våra liv? Om vi inte kan gå ut i naturen, hur ska vi då orka leva?” 

Det är helt centrala frågor han tar upp, att vi inte övermannas av rädslan. 

Filosofen Zygmund Baumann, en av de intressantaste iakttagarna av vår egen tid, har liknat nutidsmänniskan vid en skridskoåkare, som hela tiden åker fortare för att parera sin rädsla för att isen ska vara svag. 

Ibland har vår civilisation beskrivits som en kompromiss mellan säkerhet och frihet. Kanske är det så, som somliga säger, att vi har gått för långt i frihet och nu febrilt försöker ta oss in i mer av säkerhet. 

För nu sveper en säkerhetsvåg över västvärlden, med övervakningskameror och buggning, där både höns och möjliga terrorister låses in, för säkerhets skull.  

Ändå tror jag det viktigaste sättet att stävja rädslan är att försöka bevara arvet från upplysningstiden, rationaliteten. 

Tron på förnuftet växer i den stund vi möter kloka människor som vi kan lita på.  Men hur ska de mötena uppstå? När den nya tekniken gör att vi kan säga vad som helst och samtidigt vända andra ryggen, måste vi - som Göran Rosenberg skrev i lördags i Dagens Nyheter - anstränga oss mer för att bevara de få gemensamma offentliga rum som finns kvar, så att vi kan fortsätta ha ett civiliserat samtal.   

Björn Elmbrant, Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".