Polisen laddar för årsdagen av EU-kravallerna

Polisen i Göteborg laddar upp inför årsdagen av EU-kravallerna. Dels finns en beredskap att snabbt kalla in förstärkningar om det blir oroligt under lördagens demonstrationer och dessutom finns det uppgifter om att polisen monterat upp fasta kameror för att bevaka demonstrationståget vilket upplevs som provocerande av många demonstranter.
- Jag förstår inte varför de laddat så mycket inför en helt en helt laglig demonstration, säger Anders Svensson i demonstrationsledningen. Ungefär tvåtusen personer förväntas delta i lördagens demonstration på årsdagen av polisskotten vid Vasaplatsen. Demonstrationen startar vid Järntorget och går mot Vasaparken där den avslutas med tal och därefter anordnar Reclaim the Streets en fest. Polisen har förutom speciellt inkommenderad personal en beredskap som innebär att stora förstärkningar kan rycka in på mycket kort varsel. Hur många vill polisen inte berätta precis som man inte vill bekräfta uppgifterna om att ett antal fasta kameror monterats upp på stan. – Jag har inga kommentarer men det är klart att vi kommer att förebygga brott, Claes Friberg är chef för helgens polisinsats. Demonstrationsledningen har förbjudit deltagarna att maskera sig med rånarluva och polisen säger att man inte kommer att uppträda med provocerande kravallutrustning. Men även om både polis och demonstrationsledning säger att de förväntar sig en lugn manifestation så finns det oro för att det inte blir så. – Det finns en anspänning för alla som deltar, många har minnen från förra året, säger Claes Friberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".