FN ställer krav på USA.

USA attackerar FN:s Guantánamorapport

Stäng fängelset på Guantánamo eller åtala fångarna. Det var slutsatsen i en mycket kritisk rapport från FN om det amerikanska fånglägret. Men Vita huset avfärdar rapporten och säger att den drar skam över FN.

Återigen hamnar USA i skottgluggen för sitt fängelse på Guantánamobasen på Kuba. Just nu sitter runt 500 fångar där. Få av dem har fått några anklagelser riktade mot sig, ännu färre har fått sina fall prövade i rättegång.

Nu kräver FN:s kommission för mänskliga rättigheter i en ny rapport att fängelset stängs, eller att samtliga fångar får sina fall rättsligt prövade. FN-chefen Kofi Annan säger att han inte håller med om allt i rapporten, men att USA förr eller senare, som han diplomatiskt uttryckte det, bör stänga fängelset.

Varje fånge måste få sin sak prövad sa Annan. Så går det till i varje rättsstat.

– De måste åtalas och få en chans att förklara sig. Jag anser att det är självklart i varje rättssystem, sa Kofi Annan.

I Washington fick Vita husets talesman ännu en gång förklara USA:s syn på fångarna i Kriget mot terrorismen.

– De är livsfarliga, vi behandlar dem bra, FN borde ägna sig åt seriösa utredningar, sa Vita husets talesman och la till att rapporten är en skam för FN.

I slutet av förra året beslöt FN:s utredare att inte åka till Guantánamo, eftersom USA inte tillät dem att prata med några fångar. FN-utredarna menade att under sådana premisser var ett besök meningslöst.

Bush-regeringen använder nu det mot rapporten. Hur kan man skriva en rapport om nåt man inte vet nåt om, undrar Vita Huset.

Men, USA står ensamma i Guantánamofrågan. Deras närmaste allierade, Storbritannien och Tony Blair, vill också se Guantánamo stängt. Och EU-parlamentet röstade igår med stor majoritet för att fängelset ska stängas.

Å andra sidan USA har levt med det trycket i flera år nu, och få tror att en ny FN-rapport kommer ändra på Bushregeringens terroristpolitik.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".