Lars Heikensten ny riksbankschef

I dag beslutatde riskbanksfullmäktige vem som kommer att efterträda riksbankschefen Urban Bäckström när han lämnar sin post vid årsskiftet. Det blev som väntat förste vice riskbankschefen Lars Heikensten som tar över rodret. Lars Heikensten förutspår inga dramatiska förändringar i riksbankens inriktning.
- Fullmäktiges beslut är en markering av kontinuiteten. Under åren tillsammans har Urban Bäckström och jag i stort sett varit eniga i alla centrala frågor, säger han. Att det blev Lars Heikensten som utsågs till ny riksbankschef var mycket väntat. Det som kanske var mer oväntat var att utnämningen skedde redan nu innan valet. Men enligt riksbankfullmäktiges ordförande Sven Hulterström var det inngen mening med att vänta, eftersom fullmäktige redan nu var eniga. Heikensten tillträder den första januari och är vald för en period på sex år och det är stora utmaningar framöver, säger Lars Heikensten. - Om det blir ett EMU-medlemskap, gäller det att gradvis förändra Riksbankens verksamhet så att övergången fungerar väl och se till att vi får en stark röst i det europeiska samarbetet, säger han. Heikensten ersätts som förste vice riksbankschef av Eva Srejber som också hon valts på ett mandat sex år. Vem som kommer att ta den sätte platsen i Riksbankens direktion, beslutas i oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".