Miljöpartiet avgör frågan om misstroende

Miljöpartiet kommer sannolikt att få avgöra om det blir en misstroendeförklaring mot Laila Freivalds eller någon annan minister i samband med KU-förhören om tsunamikatastrofen. Frågan hur miljöpartiet ska ställa sig är känslig och partiets riksdagsledamöter har nu kommit överens om att tiga om saken.

– Vi försöker föra frågan inom vår grupp. Vi har frågan uppe på möten och under diskussioner, där det är viktigt att lyssna på varandra och vända och vrida på de argument som kommer fram, säger gruppledaren Mikael Johansson.

Hur känsligt är det här med tanke på att ni ändå vill sitta i regering med socialdemokraterna efter valet?

– Det vet jag inte. Vi vill framförallt titta på frågan rent sakligt, och titta på hur KU har granskat frågan. Vi ska försöka ta ställning utan hänsyn till andra saker, även om det naturligtvis är svårt, säger han.

Oenighet inom miljöparitet
Inte heller enligt riksdagsledamöter som Ekot talat med, är miljöpartiets förhoppning om att bilda regering med socialdemokraterna avgörande för om partiet ställer sig bakom en eventuell misstroendeförklaring.

Som en ledamot uttrycker det är det miljöpartiets ”förbaskade skyldighet att granska regeringen”.

Men sakfrågan är svår och om partiet ställer sig bakom en eventuell misstroendeförklaring, sannolikt mot Freivalds, är inte klart än. Formellt väntar partiet på konstitutionsutskottets slutgiltiga utlåtande.

Men frågan har redan diskuterats vid flera gruppmöten och flera ledamöter är för en misstroendeförklaring, medan andra tycker att det är onödigt så här nära valet.

Även de borgerliga väntar med besked
Om frågan alls blir aktuell avgörs av om de borgerliga partierna väljer att driva en misstroendeförklaring, men även de vill vänta med besked tills konstitutionsutskottet är färdigt med sina skrivningar.

Språkröret Peter Eriksson håller hur som helst öppet för en misstroendeförklaring och då främst mot Laila Freivalds.

Att Göran Persson sagt att ett misstroende måste riktas mot honom själv, kan inte miljöpartiet ta hänsyn till.

– Vi måste ta stallning till varje minister. Varje minister har ett personligt ansvar för sitt departement, och det är därför vi måste se till sakfrågan här och inte om Persson tycker att han har ansvaret., säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".