EU klarar inte tidsplan för datalagring

Efter många och långa förhandlingar om att EU ska anta en lagstiftning om att lagra uppgifter om samtal på mobiltelefon och internet visar det sig nu att förslagen inte kan genomföras så snabbt som EU tänkt sig.

Elva EU-länder, däribland Sverige, vill nu ha tre år på sig för att genomföra förändringarna.

På tisdag är det meningen att EU:s justitieministrar i Bryssel ska anta det omdebatterade förslaget om lagring av uppgifter om bland annat mobiltelefontrafik och e-post. Lagringen gäller allt utom innehållet.

Sverige tillhör initiativtagarna till förslaget och det har ofta betonats hur viktigt det att förslagen förverkligas eftersom det handlar om bekämpning av terroristbrott.

Tre års väntan
Men av de dokument som redovisas till dagens sammanträde i riksdagens EU-nämnd framgår det att terrorister och andra brottslingar inte behöver känna sig särskilt stressade.

Det kommer nämligen att ta tre år innan förslagen är genomförda.

Enligt de regler som brukar gälla skulle förslagen ha genomförts på arton månader. Men det finns möjlighet till förlängning. Den möjligheten har Sverige och ytterligare tio länder bestämt sig för att utnyttja.

I en särskild förklaring anmäler regeringen att Sverige vill ha möjligheten att skjuta upp genomförande av förslagen när det gäller internetuppkoppling, alltså vid vilken tid en person kopplar upp sig på nätet, telefoni över internet och e-post.

Flera andra länder anger exakt samma skäl som Sverige för att skjuta upp genomförandet av förslaget.

Sverige utreder ersättning
Den svenska regeringen tänker också, enligt uppgift till Ekot, tillsätta en särskild utredare som bland annat ska undersöka hur stor ersättning olika företag ska ha för att lagra uppgifterna.

Om hela möjligheten till fördröjning av genomförandet utnyttjas betyder det att alla EU-länder år 2009 kommer att han antagit de nya lagarna om lagring om vem som via internet eller mobiltelefon kontaktat vem och när detta skedde.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".