Israel sätter press på Hamas

På lördag öppnar det nyvalda palestinska parlamentet för första gången, ett parlament där den terrorstämplade organisationen Hamas har egen majoritet efter en jordskredsseger i valet. Högt uppsatta källor inom Hamas säger att man redan har utsett en premiärministerkandidat från de egna leden, vilket skulle kunna få Israel att klippa alla band med palestinierna.

Om det palestinska parlamentet utser en premiärminister eller en talman från Hamas så kommer Israel att kapa alla band med den palestinska myndigheten. Det säger Israels försvarsminister Shaul Mofatz till tidningen Yediot Aharonot.

Enligt försvarsministern finns det inget utrymme för kompromisser, tidigare har det kommit signaler om att Israel i vart fall skulle bibehålla kontakten med palestinierna president Mahmoud Abbas, vars Fatah-parti, till skillnad från Hamas, har erkänt Israels rätt att existera.

Ekonomisk press
För att sätta press på Hamas kommer Israel enligt försvarsminister Shaul Mofatz att försegla Gazaremsans gräns mot Israel. Palestinska arbetare kommer inte längre att kunna ta sig till sina arbeten i Israel och palestinska diplomater och politiker får inte åka mellan Västbanken och Gazaremsan, en resa som ju kräver att man åker över israeliskt territorium.

Dessutom väntas den israeliska regeringen förbjuda all export av varor från Gaza in i Israel och stoppa återbetalningar av skatter som tillhör den palestinska myndigheten. Allt för att sätta press på den redan urholkade palestinska ekonomin.

Kandidat redan utsedd
Palestiniernas president Mahmoud Abbas kommer att uppmana Hamas att bilda regering efter det nya parlamentets öppnande imorgon, och Hamas har sagt sig vilja ha en koalitionsregering med Fatahpartiet.

Men inget tyder på att Hamas kommer att lämna ifrån sig premiärministerposten nu när organisationen har en sådan övertygande egen majoritet. Flera nyhetsbyråer rapporterar tvärtom att rörelsen redan har valt sin premiärministerkandidat, den 43-årige Ismail Haneya som är Hamas ledare i Gaza.

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".