Reportern med liten jättepanda.

Hopp för den hotade jättepandan

I Kina har nu forskare förhoppningar om att för första gången någonsin kunna frige en jättepanda som fötts i fångenskap. Med ett i övrigt hårt tryck på landets skogar har samtidigt nya naturreservat kommit till där den starkt hotade jättepandan lever.

Djupt inne i Kina, i Sichuanprovinsen, i en dal vid en brusande flod sitter några fullvuxna pandor och mumsar bambu så det knakar. De lever på en forskningsstation i Wolong, China conservation and research center for the giant panda, där forskarna bland annat jobbar med reproduktion genom konstgjord befruktning.

Under förra året föddes 16 pandor i Wolong, nytt rekord. I reservatet i bergen ovanför lever cirka 150 vilda pandor, ungefär en tiondel av alla vilda pandor i Kina och därmed i hela världen.

Liu Bin visar på en plats på en brant sluttning där han tidigare sett spillning efter de vilda jättepandorna.

Han sköter om en hane som föddes i fångenskap och nu lever i en stor inhägnad i bergen. I tre år har pandan tränats för att en dag kunna släppas helt fri, som den första jättepandan någonsin att gå från fångenskap till frihet.

Anders Wennersten, Wolong, Sichuanprovinsen
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".