Stockholms finansborgarråd öppnar för bostadsrätter i förorterna

Stockholms finansborgarråd Annika Billström anser att man ska kunna tillåta omvandling av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholms ytterområden. I en artikel i Svenska Dagbladet på fredagen säger Annika Billström att hon vill göra en överenskommelse om detta med de borgerliga partierna på vissa villkor.

– I våra förorter är allmännyttan dominant. Vi har tänkt att där det finns mer än 65 – 70 procent av allmännyttan är det bra med andra fastighetsägare, säger Annika Billström.

Det här betyder att ni ansluter er till det synsätt som de borgerliga har haft hela tiden.

– De borgerliga partierna har en väldigt polariserad syn på bostadspolitiken, därför vill vi inte att man ska fortsätta omvandla i innerstan. Men i vissa områden i förorterna där allmännyttan är dominant, där kan vi göra en omprövning, säger hon.

Tillstånd krävs för omvandling
En lag från 2002 förbjuder omvandling av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm, för undantag krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Ett uppmärksammat fall var när 1 200 boende i Östberga utanför Stockholm ville bilda bostadsrätter av sina kommunägda lägenheter, men man fick nej av länsrätten och Boverket.

– Jag vet att hyresgästerna där är väldigt besvikna. Men vi säger till de borgerliga att vi inte vill att bostadsfrågan ska bli lika polariserad som den om infrastrukturen är. Därför erbjuder vi nu dem en kompromiss som innebär stabilare spelregler framöver.

Men vad är kompromissen?

– Kompromissen innebär att man inte omvandlar i innerstaden medan vi är beredda att hjälpa till med omvandling i förorter som har en dominans av allmännyttan.

Hur mycket valfläsk är det här?

– Det är inte en fråga om valfläsk över huvud taget, utan det handlar om min erfarenhet som finansborgarråd under snart fyra år av att näringsliv, akademi, företagare och olika intresseorganisationer ber oss att samverka i stora viktiga frågor för Stockholms framtid, säger Stockholms finansborgarråd Annika Billström.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".