Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartister i Uddevalla på alternativ lista trots partiets nej

Publicerat fredag 17 februari 2006 kl 07.37

Trots att vänsterpartiets partistyrelse sagt nej, kommer vänsterpartister att ställa upp på en gemensam lista med miljöpartiet och partilösa i Uddevalla kommun inför höstens val. Vid ett möte på torsdagen presenterades en valplattform för det nybildade Solidariskt Uddevalla. En av frågorna som kommer drivas är sänkt kommunalskatt.

– När vi driver kommunen på ett sådant sätt att vi har råd att sänka skatten kommer vi göra det, säger Jarmo Uusitalo som är vänsterpartistisk kommunstyrelseledamot.

Men ni skriver i er valplattform att ni vill öka antalet anställda i kommunen, hur går det ihop?

– Det beror på hur man arbetar och vad man gör. Vi ser verksamheten och servicen till medborgarna som det viktiga, men vi konstaterar att vad vi gör och hur kan påverka, säger han.

I Uddevalla, med 50 000 kommuninnevånare, har vänsterpartiet ett av sina starkaste fästen i landet. Partiet fick 14 procent av rösterna i förra valet.

Men sedan flera ledande vänsterpartister i Uddevalla lämnat partiet i protest mot bland annat partiledningens behandling av de så kallade förnyarna, finns inte så många aktiva vänsterpartister kvar.

Tre grupper på gemensam lista
Lösningen heter nu Solidariskt Uddevalla, ett namn som kommer att stå överst på valsedeln där vänsterpartister ställer upp tillsammans med miljöpartister och partilösa kandidater.

Miljöpartiets ledning stödjer den gemensamma listan, men vänsterpartiets partistyrelse gör det inte.

Den tidigare socialdemokraten Ann-Kristin Sörensson, numera partilös, engagerat berättar om valplattformen som ska locka 25 procent av rösterna.

– Det är klart att vi kommer att ha stor betydelse i Uddevalla kommun, jag är fullständigt övertygad om det, säger Ann-Kristin Sörensson.

”Högt i tak”
Framför de 30 personer som lockats till det första öppna mötet med Solidariskt Uddevalla står Ann-Kristin Sörensson och vänsterpartisten Jarmo Uusitalo tillsammans med en miljöpartist och försöker visa upp en gemensam fasad.

Men det ska ändå vara högt i tak, förklarade de för åhörarna. Ingen av dem som kanske kommer in i kommunfullmäktige för Solidariskt Uddevalla ska tvingas att rösta efter en gemensam linje. Var och en får tycka som de vill.

En som redan gör som han vill är Jarmo Uusitalo. Han riskerar uteslutning genom sitt sätt att trotsa vänsterns partistyrelse.

– Jag tror inte att partistyrelsen kommer att utesluta oss. Jag är vänsterpartist och har inga problem med det. Jag tror att det är bättre för paritet att ha aktiva vänsterpartister i kommunen än att inte ha det. Vi tar den frågan när den kommer, säger vänsterpartisten Jarmo Uusitalo,

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".